arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Ventileren

Het belang van goede ventilatie in huis

Het is ons allemaal van jongs af aan geleerd. Goed ventileren is belangrijk. De meeste mensen zetten dan ook zonder nadenken bij het opstaan al wat ramen tegen elkaar open. Maar waarom eigenlijk? Waarom is goed ventileren eigenlijk zo belangrijk? En is het dagelijks openzetten van de ramen eigenlijk wel voldoende of zouden meer mensen bijvoorbeeld een wtw filter of andere ventilatiefilter in huis moeten installeren? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Slechte luchtkwaliteit in huis

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het met de luchtkwaliteit in veel Nederlandse woningen slecht is gesteld. We maken ons allemaal enorm druk om de slechte luchtkwaliteit buitenshuis, terwijl we nog veel hogere concentraties schadelijke stoffen in onze eigen woningen inademen. De toenemende slechte luchtkwaliteit in huis heeft vooral te maken met de wijze waarop we onze huizen zijn gaan isoleren.

Zo moet sinds 2020 alle nieuwbouwwoningen BENG worden gebouwd. Dat houdt in dat ze Bijna Energie Neutraal Gebouwd worden. Hierbij wordt er extra veel aandacht geschonken aan het luchtdicht bouwen van de woningen. Wie sinds die tijd dus een nieuwbouwwoning heeft gekocht, moet er ook van op de hoogte zijn dat ventileren nóg belangrijker is geworden. Zeker wanneer er geen schrijntje frisse lucht meer in het huis kan komen.

Ramen openzetten

De meeste mensen hebben wel geleerd om bij het opstaan even de ramen open te zetten. In de winter is dit vaak maar van korte duur. Alleen om even de nare luchtjes uit de slaapkamer te verwijderen en dan wordt hij weer gesloten. Logisch ook, want je wilt niet stoken voor de buitenlucht. Helaas is enkel de ramen een paar minuten tegen elkaar openzetten niet voldoende om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Bij een goede ventilatie moet er 24 uur per dag schone lucht in huis circuleren. Natuurlijk wil je ook geen last hebben van de kou. Daarom mag een Zehnder filter van een ventilatiesysteem niet ontbreken in huis. Dankzij een kwalitatief ventilatiesysteem ben jij namelijk in staat om dagelijks frisse lucht in huis te halen. Op die manier blijft de luchtkwaliteit en het vochtbalans in huis goed.

Gevolgen van onvoldoende ventilatie

Maar wat gebeurt er als er te weinig geventileerd wordt in huis?

Allereerst neemt het risico op het ontstaan van schimmels in huis enorm toe. Wist je dat een gemiddeld gezin dagelijks 10 á 15 liter vocht produceert. Dit ontstaat bijvoorbeeld door onze ademhaling, maar ook door te koken, te douchen, te baden of simpelweg door de planten die in huis staan. Dit vocht moet ergens naartoe kunnen. Zoniet, dan zal de condens op het plafond of tegen de muren blijven ‘plakken’. Hierdoor kunnen schimmels hun kans grijpen. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.

Sowieso heeft een slechte ventilatie gevolgen voor de gezondheid. Als je niet voldoende ventileert, kan jij en je gehele gezin het risico lopen op luchtwegenproblemen, het ontwikkelen van allergieën of een algehele slechte weerstand. Daarnaast kan slechte ventilatie ook op de korte termijn problemen opleveren zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in