arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Energie

Enorme opbrengst van zonnepanelen door het lenteweer

Nu het weer langer licht is buiten kan je ervan uitgaan dat je zonnepanelen meer zullen opbrengen dan het geval was de afgelopen maanden. Dat meer zon ook meer zonne-energie betekent, is duidelijk! Het afgelopen weekend was echter een recorddag voor zonne-energie in Nederland.

Recordopbrengst zonne-energie

Dinsdag 30 maart om 15:00 werd een recordopbrengst aan zonne-energie vastgesteld in Nederland. Maar liefst 45% van alle energie werd op dat moment door zonnepanelen opgebracht. Dat is uitzonderlijk vroeg in het jaar. Doorgaans zijn de maanden mei, juni en juli de absolute topmaanden op vlak van zonne-energie, omdat de zon dan hoog staat. Wanneer de zon hoog staat presteren zonnepanelen namelijk het best.

Vorig jaar in april konden we ook lekker genieten van de lentezon, en werd zo’n 40% van de energie geleverd door zonnepanelen. Dat was ook een topmoment voor zonne-energie in Nederland. Dat er steeds dergelijke record dagen worden vastgesteld komt natuurlijk ook omdat meer en meer mensen kiezen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Hoe meer zonnepanelen er zijn, hoe meer energie er kan worden opgewekt. We kunnen dus verwachten dat we de komende jaren steeds records op vlak van zonne-energie zullen verbreken.

Is de lente het beste moment voor zonnepanelen?

Over het algemeen kan je verwachten dat de maanden mei, juni en juli de beste momenten zijn voor je zonnepanelen. Die maanden zal je zien dat je zonnepanelen meer opbrengen dan de andere maanden van het jaar. In die periode genieten we van de meeste zonuren per dag, en dat merk je als je naar je meter kijkt!

Wat beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen?

De stand van de zon speelt een grote rol. Een uurtje middagzon in juni zal bijvoorbeeld meer energie opbrengen dan een uurtje zon in januari. Dat komt omdat de zon dan hoger staat dan in de winter.

Waarom zijn mei, juni en juli dan beter voor je zonnepanelen dan augustus of september? Dat komt omdat je zonnepanelen ook beter presteren als het niet te warm is! Dat we nu in maart al kunnen genieten van een fantastische opbrengst is ook omdat de temperaturen nog niet te hoog oplopen. De zonnecellen zullen in zomerse hitte zelfs wat minder goed gaan presteren omdat de elektrische geleiding dan moeilijker verloopt. Zinderende zomerzon is dus eigenlijk helemaal niet zo goed voor je zonnepanelen omdat ze dan kunnen oververhitten.

Bij het plaatsen van je zonnepanelen houd je ook liefst rekening met de hellingsgraad van de panelen, de ligging van je dak en het vermogen van de panelen zelf. Panelen die in een hoek van 36 graden zijn gemonteerd, in de richting van het zuiden en nooit of zelden in de schaduw liggen, zullen het meest opbrengen. Je kan dus zelf ook de opbrengst van je zonnepanelen optimaliseren.

Hoe zit het dan met je opbrengst in de winter?

Ook tijdens de wintermaanden kunnen heel wat mensen in Nederland en België hun zonne-energie prima gebruiken. De panelen brengen misschien wel wat minder op dan tijdens de lente, maar dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet werken. Ook diffuus daglicht, wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is, brengt energie op. Wel zal dat een stuk minder zijn dan tijdens zonnige maanden.

Als je zonnepanelen hebt op je dak zal je misschien al gemerkt hebben dat 70% van je zonne-energie opgewekt wordt tussen april en september. De maanden met het minste daglicht, januari en februari, zullen natuurlijk het minst opbrengen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in