Een zwembad aanleggen: binnen of buiten?
Extra genieten van de Nederlandse zomer kan met een eigen zwembad in de tuin of binnen. Ook voor kinderen is een eigen zwembad thuis als een vakantie in het buitenland. Maar wat is nu de beste plek om een zwembad te laten plaatsen? Binnen of buiten? Beide hebben zo zijn eigen voordelen. Om tot het juiste besluit te komen, nemen we jou in dit artikel mee in de pros and cons van zowel een binnen- als een buitenzwembad. Na het lezen van het artikel kan je een weloverwogen keuze maken.
Waarom een zwembad binnen nemen
Een zwembad binnenshuis? Ja, ook dat is tegenwoordig mogelijk. Waarschijnlijk is het momenteel nog de minder populaire keuze, maar een polypropyleen zwembad binnen nemen, neemt absoluut toe de laatste jaren!
Dat is niet gek als je bedenkt welke voordelen dit biedt. Ten opzichte van een zwembad buiten in de tuin hoef je namelijk minder energiekosten te maken om het water warm te houden. Bovendien is polypropyleen relatief licht, wat het plaatsen binnenshuis makkelijker maakt. Ook kun je een binnenzwembad het hele jaar door gebruiken, dus dat betekent dat je je baantjes ook lekker in de winter kunt blijven zwemmen!
Nog een voordeel is dat het zwembad binnen minder schoonmaakwerkzaamheden vergt. Van inwaaiend zand en vuil is binnen namelijk geen sprake, het enige vuil wat je zo nu en dan uit het zwembad moet verwijderen zijn de pluisjes van je badjas en handdoek.
Nadelen
Kent een zwembad binnen dan helemaal geen nadelen? Wellicht een paar kleine. Het gebruik van chemicaliën zoals chloor, is bij een zwembad onvermijdbaar. Doordat de wind de geur en dampen boven het zwembad niet af kan voeren, ruik je deze chloordamp rondom het zwembad zeker. Ook in de omliggende vertrekken is de geur mogelijk aanwezig, al is dit niet sterk wanneer je goede luchtcirculatie apparatuur installeert.
Nog een nadeel is dat je de nattigheid vanuit het zwembad makkelijk meeneemt naar binnen. Dit is echter op te lossen door je goed af te drogen na een duik in het zwembad.
Waarom een zwembad buiten nemen
Een zwembad in de tuin, al dan niet overdekt, is waarschijnlijk de populairdere keuze. De grootste reden hiervoor is waarschijnlijk omdat zwemmen sterk wordt geassocieerd met de zomer en met zomervakantie. Toegegeven, een duik in het zwembad is ook het aller lekkerst wanneer het buiten warm is en wanneer de zon volop schijnt.
Nog een belangrijke reden om een zwembad buiten in de tuin te laten plaatsen is omdat veel mensen simpelweg binnen de ruimte niet hebben. Een grote, open tuin is daarmee al snel de enige mogelijkheid.
Nadelen
Het grootste nadeel van een zwembad buiten is dat je er niet hele jaar door gebruik van kunt maken. De verwarmingsinstallatie van het zwembad is niet opgewassen tegen de winter. En zou je al wel een poging doen, dan zijn de energiekosten om het water enigszins op temperatuur te houden niet te overzien!
Een ander nadeel is dat een buitenzwembad meer onderhoud vergt. Door inwaaiend zand en vuil zul je vaker schoon moeten maken, maar ook de kans op algengroei is groter door het zonlicht wat direct op het zwembad schijnt.
Andere dingen waar je rekening mee moet houden
Naast de voor- en nadelen waar je over na moet denken voordat je besluit waar je het zwembad wilt laten plaatsen, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een zwembad laat plaatsen. Sommige gelden alleen voor een buitenzwembad, maar andere gaan voor beide op.
Onderhoud
Als je een zwembad neemt is het goed om je te realiseren dat dat er naast de ontspanning en het plezier dat het je oplevert, ook onderhoud gepleegd moet worden. Het onderhoud van het zwembad kun je gelukkig ook laten doen doen door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Ook kun je hulpmiddelen zoals een zwembadrobot aanschaffen om je zwembad schoon te houden. Met een simpele druk op de knop onderhoud je je zwembad eenvoudig.
Zwembadafdekking
Als je een zwembad buiten neemt is een zwembadafdekking essentieel. Met een goede afdekking voorkom je namelijk dat er onnodig viezigheid in je zwembad terecht komt en houd je de warmte van het water beter vast. Een goede zwembadafdekking bespaart zo ook nog eens een hoop energiekosten.
Ook voor binnen gaan deze argumenten op, al zijn de voordelen dan iets kleiner.
Materiaalkeuze
Waar het aanbod van in- en opbouwzwembaden eerder alleen uit polyester varianten bestond, zijn er inmiddels veel betere alternatieven ontwikkeld. Zo kun je tegenwoordig een zwembad van robuust, luxe RVS aan laten leggen, maar is je budget iets kleiner, dan zijn polypropyleen en HDPE zwembaden goede alternatieven. Doordat polypropyleen en HDPE relatief licht van gewicht is, zijn zwembaden van dit materiaal ook geschikt om binnen te plaatsen waar veel minder ruimte is om de kuip in de goede positie te manoeuvreren.
Conclusie
Of je nu kiest voor een zwembad binnen of buiten, vast staat dat je er veel plezier aan zult beleven! Omdat het plaatsen van een zwembad echter een klus van vrij definitieve aard is (het zwembad verplaatsen nadat het eenmaal is aangelegd gaat moeilijk), is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat je doel is en wanneer je het graag wilt gebruiken.