arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch
Woonbesprekingen

De voordelen van een mantelzorgwoning in je achtertuin

De wereld vergrijst. In 2050 zal het aantal mensen dat boven de zestig is zeer waarschijnlijk verdrievoudigd zijn. Dat betekent dat ook steeds meer mensen te maken krijgen met de zorg voor hun ouders. En hoewel het in andere culturen, zoals de Aziatische cultuur, vrij gebruikelijk is om voor je ouders te zorgen en ze in huis te nemen wanneer dat nodig is, doen Belgen en Nederlanders dat minder snel. Wel hoor je steeds vaker dat een vader of moeder in de achtertuin van hun kind woont in een mantelzorgwoning ook wel kangoeroewoning genoemd. Hieronder zetten we een aantal voordelen van deze woonvorm op een rijtje.

Lekker dichtbij in een mantelzorgwoning

Wanneer je als mantelzorger de zorg draagt voor een van je ouders, je kind of een vriend is dat niet altijd makkelijk. Hoewel het ook vaak als bijzonder wordt ervaren en voor veel mensen voldoening geeft, neemt het ook erg veel tijd in beslag en kost het flink wat energie. Vooral wanneer je zelf ook nog een vol bestaan of een druk gezinsleven hebt is dit best pittig. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel mantelzorgers overbelast raken. Wanneer je een mantelzorgwoning achter in de tuin hebt staan hoef je in ieder geval niet constant in de auto of op de fiets te stappen, maar hoef je alleen maar je gazon over te steken. Dat scheelt een hoop tijd, energie en brandstof, maar vooral ook een heleboel stress. Want je kunt makkelijk een oogje in het zeil houden en wanneer er wel iets aan de hand is, sta je binnen een paar seconden paraat om te helpen.

Gezellig samen, maar toch apart

Voor de mantelzorgers is zo’n periode van zorgen pittig, maar ook voor de persoon waar voor gezorgd moet worden is de hele situatie vaak heel heftig. Als zij dan ook nog hun eigen plekje kwijtraken voelen zij zich helemaal een beetje verloren en ontheemd. Daarnaast voelen mensen die een zorgbehoefte hebben zich vaak sowieso al een last voor anderen, en dat gevoel versterkt wanneer zij bij hun kinderen gaan inwonen. Door een mantelzorgwoning te plaatsen in je tuin kun je ervoor kiezen om bepaalde sociale activiteiten, zoals eten, gezamenlijk te doen, maar heb je ook allebei de ruimte om je terug te trekken in je eigen huis. Dit geeft de persoon met een zorgbehoefte een gevoel van autonomie en iedereen behoudt zijn privacy. Maar ondertussen kan opa of oma toch van de kleinkinderen genieten.

Een vergunning is niet nodig

De overheid wil graag stimuleren dat mensen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom is het best ingewikkeld om een plekje in een zorginstelling te bemachtigen omdat je over allerlei indicaties moet beschikken en is het juist makkelijker geworden om een mantelzorgwoning op je eigen terrein te creëren, want hier heb je geen vergunning voor nodig. Evengoed moet je natuurlijk wel aan allerlei regeltjes voldoen voordat er zomaar een gebouw in je achtertuin staat, of dat nou een zeecontainer, chalet, een blokhut of een flink tuinhuisje is. Welke regels dit precies zijn hangt een beetje af van de gemeente waarin de mantelzorgwoning komt te staan. Het is verstandig je hier goed in te verdiepen, voor je plannen gaat maken om je vader of moeder naar je achtertuin te verhuizen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in