Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie

Persbericht

Start2Renovate.be lanceert nu ook RenoTube

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn. Bovendien formuleert de Vlaamse overheid  de duidelijke ambitie om het volledige woningpark energiezuinig te maken, dus ook bestaande woningen. Die ambitie vertaalt zich vandaag de dag in een  E-peil E90 voor renovaties maar in de toekomst denkt men aan E60. Het spreekt dan ook voor zich dat wie aan een grondig renovatieproject start, best nu al kiest voor een zeer energiezuinige aanpak. Isoleren, glas vervangen, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen...  Op www.Start2Renovate.be vind je heel wat maatregelen opgelijst om je woning te renoveren tot een huis waarin het comfortabel toeven is en de energiefactuur drastisch omlaag gaat. Maar www.Start2Renovate.be beperkt zich niet tot praktisch advies en concrete renovatie-oplossingen. Er wordt bovenal het goede voorbeeld gegeven. ‘Jan en Marie’ tonen er stap voor stap hoe ze hun woning op een kostenbewuste manier ombouwden tot een bijna-nulenergiewoning.  Via posts in de eerste plaats, en nu ook via een afzonderlijk filmkanaal: RenoTube.

Energiezuinig renoveren met Start2Renovate

Met www.Start2Renovate.be willen initiatiefnemers Saint-Gobain Glass, Isover , Gyproc en Weber, met de steun van Daikin, Reynaers en Velux heel concreet bewijzen dat een zeer energiezuinige en comfortabele woning nu al binnen ieders handbereik ligt, ook voor eigenaars van een bestaande woning. Www.Start2Renovate.be moet kandidaat-verbouwers aansporen om zo snel mogelijk zelf energiezuinig te beginnen renoveren en begeleidt hen dat bij dat renovatieproces.  
 
Zo worden onder het webonderdeel ‘Jouw renovatie’ op een heel overzichtelijke manier bijna alle mogelijke maatregelen opgelijst en besproken om het energieverbruik en de CO²-uitstoot te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat - en dus de waarde - van bestaande woningen te verbeteren. Wie  één (of méér) van de buttons onder ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’ of ‘technieken’ aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.  
 
Maar www.Start2Renovate.be beperkt zich niet tot praktisch advies. Er wordt bovenal het goede voorbeeld gegeven. ‘Jan en Marie’ tonen er stap voor stap hoe ze hun eigen – vervallen en erg energieverlieslatende – woning op een kostenbewuste manier renoveerden. Via posts die je vindt onder het webonderdeel ‘Hoe gingen Jan en Marie naar bijna-nulenergie?’, en nu ook via een afzonderlijk filmkanaal dat – naar analogie met YouTube – RenoTube werd gedoopt.
 
RenoTube

Op RenoTube vind je verschillende filmpjes terug die heel concreet visualiseren welke stappen Jan en Marie ondernomen hebben om hun woning om te bouwen tot een bijna-nulenergiewoning. Uit elk van die filmpjes kan de kandidaat-verbouwer heel wat leren om ook zijn eigen woning zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Praktische en concrete informatie in de eerste plaats, maar ook heel wat doe-het-zelftips en plaatsingsinstructies als je zelf de handen uit de mouwen wil steken.

Zo zie je in eerste instantie hoe Bart Cobbaert van architectenbureau denc! aan ‘Jan en Marie ‘uitlegt waarom hij voor Bijna-nulenergie als renovatienorm kiest en wat dat precies inhoudt.

Daarnaast leer je er ook via 2 verschillende filmpjes hoe je zelf je dak (bijkomend) kan isoleren, luchtdicht maken en afwerken of hoe je zelf een zwevende ondervloer kan aanbrengen om loop- en andere contactgeluiden weg te werken en om de luchtgeluidsisolatie tot op comfortniveau te brengen.

Hetzelfde geldt voor na-isolatie van je buitenmuren met een voorzetwandsysteem. Je ziet immers hoe ‘Jan en Marie’ tegen de binnenkant van de buitenmuren eerst een Metal Stud-structuur plaatsen, er glaswolisolatiepanelen achter aanbrengen, alles luchtdicht maken en een tweede profiel ruimte lieten bieden voor een leidingenschacht.

Wil je weten hoe glaswolvlokken bij wijze van na-isolatie in de muur geblazen worden of hoe gietvloeren gegoten worden? Ook dat kan door naar de filmpjes op RenovatieTube te kijken.

Voor de keuze van hun buitenbeglazing zie je hoe ‘Jan en Marie’ rekening hielden met de oriëntatie van hun woning en daarvoor een beroep deden op de App Glass compass en de website glaskeuze.be. Hun interieurglas kozen ze dan weer met behulp van de Glass Vision app, een interactieve tool voor tablets en smartphones waarmee je aan de hand van glassimulaties ziet hoe de ruimte waarop je de telefoon of tablet richt eruit zou zien met een bepaald type interieurbeglazing.   

Via de filmpjes kan je ook samen met ‘Jan en Marie’ een bezoek brengen aan de toonzalen van schrijnwerk- en dakvensterverdelers. Zo horen Jan en Marie bv. van Reynaers-verdeler Boven Yvo waarom het CS-86 HI-PROFIEL van Reynaers voor hen de aangewezen raamprofielen vormde, en in de showroom van Velux wordt hen uitgelegd waarom welke mogelijkheden Velux-dakvensters allemaal bieden, zowel op het vlak van uitzicht als van energiebesparing.
 
Of ben je geïnteresseerd in hernieuwbare energie voor je verwarming en je sanitair warm water? Dan kan je kijken naar het filmpje ‘Onze warmtepomp’. Een vertegenwoordiger van Daikin toont er namelijk hoe het Daikin Altherma-systeem, bestaande uit een buitenunit, een binnenunit en warmwatertank, aangevuld met convectoren, eruit ziet en legt er uit hoe de buitenunit warmte onttrekt aan de lucht, die via de binnenunit en de warmwatertank afgeeft aan het sanitair warm water enerzijds, en de verwarming anderzijds.

Je kan RenoTube bereiken via een  button op de homepage van www.Start2Renovate.be of via het afzonderlijk webadres www.RenoTube.be.    


Meer info?
Bezoek de Start2Renovate-partners op Batibouw

Gyproc: paleis 5, stand 201
Daikin: paleis 12, stand 313
Reynaers: paleis 4, stand 312
Velux: paleis 4, stand 214
Sint-Jansweg 9 Haven 1602
9130 Kallo Vraag informatie aan