Tuinen in beeld: Niveauverschil maakt tuin groter

Gewijzigd op 18/07/2013 door TiM Vanhove

Deze tuin in het Leuvense van amper 3 are toont groter door het hoge niveauverschil. Om bovenop de tuin te geraken, moet je toch enkele trappen lopen. Het is net de hoogte die het voor de kinderen ook aangenaam om te spelen maakt.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Heverlee
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Stijl: modern
  • Oppervlakte: 3 are
  • Krachtpunten: opvangen van het extreme niveauverschil op een
    speelse wijze

niveautuin Heverlee
Degrashelling geeft ruimte en is een speelelement.
© Nick Colson

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze halfopen bebouwing wilden hun tuin meer bruikbaar en toegankelijk te maken, vooral ook voor de kleine kinderen. Ze wilden een moestuintje, berging en voldoende ruim terras: een zonneterras, maar wel met schaduw in de tuin.

Uitdaging voor de tuinarchitect

De bestaande tuin bestond uit een helling die volledig begroeid en totaal niet toegankelijk was. Het extreme niveauverschil moest op een speelse manier opgevangen worden.
  • niveautuin HeverleeNog voor de tuin de hoogte in gaat, kunnen de bewoners wel plaats nemen op hun ruim terras en zithoekje.
    © Nick Colson
  • niveautuin Heverlee - bergingHelemaal bovenaan de tuin staat de berging verborgen.
    © Nick Colson

Keerwanden en hellingen

Hoogteverschillen hoeven geen nadeel te zijn. In deze tuin leiden ze net tot een speels maar strak en modern karakter. Om dit te realiseren zijn keerwanden in tropisch hardhout gebruikt. Er werden verschillende vlakke plateaus gecreëerd zodat de tuin ten volle benut kan worden. De tuin is eveneens in verschillende kleinere hoekjes ingedeeld. De helling in het gras geeft de tuin de nodige diepte. Vlak aan het terras en in een verborgen hoekje hoger in de tuin bevinden zich vlakke stukken gras. Juist deze afwisseling maakt de tuin erg aangenaam voor de kinderen. De helling is een geweldig speelelement in zomer en winter.

Trappen lopen

De trappen zijn over de helling verspreid en afgewisseld met vlakke stukken zodat het aangenaam en niet vermoeiend is om ook de tuin bovenaan te bezoeken. Ook voor kleine kinderen is het veiliger om verschillende korte trappen te nemen in plaats van één lange. De trappen op zich zijn ook langzaam: namelijk slechts 15cm hoog met een diepte van 30cm. Ook dit maakt het trappen lopen aangenaam.
niveautuin Heverlee
De hagebeuken in de tuin zijn mooi behouden.
© Nick Colson

Bestaande bomen

De mooiste bestaande hagebeuken zijn behouden en geïntegreerd in het ontwerp. Ze vormen een natuurlijk scherm die de achtergelegen spoorweg camoufleert en ook de tuin schaduw geeft. Het behoud van de bomen geeft deze tuin meteen een volwassen indruk, ook al is de tuin nog zeer jong. Het moestuintje werd op het hoogste niveau geplaatst zodat deze volop zon krijgt. Ook de berging kreeg hier een plaatsje en wordt door de bomen en later als de beplanting hoog genoeg is gecamoufleerd.
Dit tuinproject is een realisatie van tuinarchitect Nick Colson
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur: Kelly Cuypers - februari 2013