Tuinarchitect

Tuinen in beeld: Buxus siert rustgevende tuin

Een strakke tuin met hier en daar wat rondingen nodigt je uit om in deze tuin te vertoeven. Een mooi terras met zithoek, leidt je verder de tuin in.

Tuinpaspoort
  • Locatie: Roosdaal (Vlaams-Brabant)
  • Voor- of achtertuin: beide
  • Stijl: klassiek
  • Oppervlakte: 1200m²
  • Krachtpunten: eenvoudige structuur, onderhoudsvriendelijk

 

Wensen van de bewoners

De bewoners wilden een groot terras met zithoek en een berging achteraan in de tuin. Verder moet het geheel een strakke structuur vertonen. De oprit verbreden voor extra parkeergelegenheid, de oude kerselaar en Japanse notenboom (Ginkgo) moesten behouden blijven.

Natuursteen tegels

De inkom van de woning ligt langs de linkerzijkant van de woning. Vanaf de oprit is die niet zichtbaar. Dwars door de oprit in kleiklinkers loopt een pad in natuursteen tegels die je naar de voordeur leidt. Alle verbindingspaden van de oprit naar de inkomzone en naar het tuinhuis achteraan zijn in een kleiklinker gerealiseerd. Het terras achteraan is aangelegd in gevlamde basalt tegels.

Veel buxus en verlichting

De buxusmassieven achter het terras over de gehele breedte van de tuin zijn het structurele element. Zij zorgen ook in de winter voor een groen accent. Ook van belang is verlichting. De vier bomen Fraxinus ornus ‘Meczec’ worden ’s avonds subtiel verlicht. Volgens de tuinarchitect moet verlichting overdag niet opvallen, maar vooral wanneer het donker is subtiel belangrijke elementen in de tuin belicht.

Verkleurende beplanting

De eenvoudige structuur siert deze onderhoudsvriendelijke tuin. De plantenkeuze is bewust beperkt gehouden. In de voortuin is een combinatie gemaakt van struikganzerik (Potentilla Abbotswood) met zegge (Carex morrowii ‘Ice Dance), een sterk wintergroen siergras.Naast het pad naar de inkom is een bodembedekker Geranium ‘St. Ola’ gebruikt. Die bedekt perfect de bodem en geeft een heel jaar kleine witte bloemetjes. Ook hier schijnen langs beide zijden van het pad twee lichtarmaturen vlak boven de bodembedekker naar elkaar.

Achteraan wordt de structuur bepaald door de buxusmassieven. Net voor de moderne tuin- en houtberging is een grote groep kornoeltjes geplaatst. In de zomer is deze fris groen, maar in de herfst verkleurt het blad karmijnrood en in de winter steelt de heester de show met zijn knalrode twijgen. Rechts is een grote groep grassen Panicum virgatum ‘Rotstrahlbush’ geplaatst. Die zijn heel gemakkelijk in onderhoud, ongeveer 1m hoog en verkleuren naar de winter toe iets meer rood.

Auteur: Kelly Cuypers - september 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in