Tuinplanning

Tips voor een onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin creëren is een kwestie van keuzes maken. Wil je maximaal genieten met een minimum aan tuinonderhoud? Volg dan onze tuintips. We bespreken hoe je tijd en geld bespaart met de tuinaanleg, het (kunst)gras, de tuinmeubels, het terras en de tuinafsluiting.

Tuinplan

Het is logisch dat een grote tuin - normaal gezien - meer onderhoud verlangt dan een kleine tuin. Maar wat ook de oppervlakte van je tuin is, houd het tuinplan of tuinontwerp simpel en logisch. Creëer geen ingewikkelde terrasconstructie met veel uitsprongen. Laat een tuinarchitect je tuinplanning ontwerpen. Dat kost je in eerste instantie geld, maar achteraf doe je profijt. Een tuinarchitect maakt een praktisch tuinontwerp waardoor je minder tijd en geld moet spenderen om je tuin mooi te houden.

Lees ook: Opmaak van het tuinplan

Gras

Heb je geen groene vingers, maar wil je toch genieten in de tuin? Dan raden we je gras aan. Een gazon onderhouden is een pak minder werk een vijver onderhouden. Zaai trouwens geen gras, maar leg graszoden aan. Opkomend onkruid heeft geen kans bij een nieuw grastapijt in zoden. Gras moet je wel afrijden en water geven. 

Robotmaaier

Vind je dat nog te veel? Schaf dan een robotmaaier aan. Automatische grasmaaiers werken met een afbakeningsdraad of sensoren. Zo weten ze waar en wanneer ze moeten maaien. De duurdere modellen laden zichzelf op. Robotmaaiers mulchen het gras. Mulchen betekent dat het gras heel fijn wordt vermalen en teruggeblazen op het gazon. Dankzij het mulchen, kom je niet in contact met het gras (geen zak ledigen). Dit is ideaal voor personen met allergieën. Ook bepaalde grasmaaiers mulchen het gras.  

Beregeningsinstallatie

Dankzij een beregeningsinstallatie moet je zelf het gazon geen water geven. Sproeiers, die je kunt ingraven of in hagen of struiken hangen, doen het werk. De besturing van de installatie kan handmatig of automatisch. Plaats wel eerst de leidingen alvorens je verder gaat met de rest van de tuinaanleg.

Lees ookHet onderhoud van een jong of oud gazon & Gras zaaien of grasmatten plaatsen?

Minder water geven

Heb je geen beregeningsinstallatie? Strooi dan gemulcht materiaal van gras of boomschors tussen je planten. Hierdoor verdampt het water veel minder snel en moet je tot 40% minder water geven aan je planten.

Dit kun je toepassen bij de moestuin, tussen de struiken, de hagen, de leibomen, …

Ook het gebruik van cacaodoppen is een goed idee. Cacaodoppen zijn niet alleen natuurlijk. Ze vormen ook een decoratieve bodembedekker. Door hun unieke eigenschappen gaan ze op natuurlijke wijze onkruid tegen, voeden ze de grond en zijn ze vochtregulerend. Slakken en katten zijn dan weer geen fan van cacaodoppen en laten daardoor je planten met rust. 

Lees ook: Tuintruc: cacao als bodembedekker

Kunstgras

Voor een nog onderhoudsarmere tuin is kunstgras the way to go. 

Voordelen van kunstgras

  • Look-and-feel van ‘normaal’ gras
  • Plaatsing kan overal (locaties zonder zon, golvende oppervlakten, een dakterras of aan de rand van een zwembad)
  • Afhankelijk van de kwaliteit blijft het kunstgras 365 dagen groen
  • Weerbestendig (kan bijvoorbeeld 60 liter water per m² per minuut verdragen)
  • Ideaal voor personen met een allergie

Nadelen van kunstgras

  • Duurder dan natuurgras (‘goedkoop’ kunstgras kost ± €15/m²)
  • Warmt sneller op dan natuurgras
  • Over de grond schuren laat bij minder kwaliteitsvol kunstgras brandwonden na

Kunstgras moet je ook ‘proper’ houden. Dit doe je door met een borstel blaadjes, zaden en takken van omringende bomen en planten weg te vegen. Onkruid verwijder je met een hark. Ook is een jaarlijks onderhoud door een specialist aan te raden.

Terras

Naast (kunst)gras heb je ook minder tuinonderhoud door een terras of verhardingen. Een verharding met open voeg is niet onderhoudsvrij. Tweemaal per jaar moet je dit proper maken. Kies je voor grote tegels? Dan heb je minder voegen en werk. Voegen opvullen – om onkruid te vermijden - met polymeerzand gaat ook.

Lees ook: Tips voor de aanleg van het terrasonderhoud van het terras en onderhoud van waterafvoer aan terras of tuinverharding 

Planten

Veel planten betekent veel tuinonderhoud (planten inzaaien, 2 keer per jaar snoeien, onkruid tussen planten weghalen). Een verstandige plantenkeuze voor je onderhoudsarme tuin is belangrijk. Kies niet te veel verschillende soorten tuinplanten en zorg er ook voor dat ze elkaar niet in de weg staan. ‘Groen’ dat lang of traag bloeit, vraagt ook minder werk. Denk aan een taxushaag, een duizendknoop of een aster. Boomschors tussen de planten leggen, remt onkruid af.

Tuinmeubels

Ook bij tuinmeubels geldt: hoe meer tuinmeubelen, hoe meer onderhoud. Lees daarom de volgende artikels:

Water

Water in je tuin, vraagt een extra inspanning. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de tuinspa, het onderhoud van het zwembad of vijver

Tuinafsluiting

Tot slot nog de tuinafsluiting. Maak het je eenvoudig. Kies niet voor een natuurlijke tuinafsluiting, maar ga voor andere materialen voor een tuinafsluiting. Dan moet je niet snoeien, maar je schutting gewoon eens afwassen of voorzien van een lik verf. 

Tuinreportage

Dat een onderhoudsarme tuin geen utopie is, bewijzen volgende reportages.

Auteur: Daan Slingers – april 2013
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in