Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Tips voor de plaatsing van een houten terras

Wie kiest voor een houten terras, maakt een uitstekende keuze. Het warme, natuurlijke materiaal harmonieert perfect met diverse stijlen van woning- en tuininrichting en heeft een lange levensduur van meer dan 50 jaar. Om optimaal te genieten van je terras houd je best enkele regels in acht.

1. Juiste houtkeuze

Om lang en onbekommerd van een houten terras te kunnen genieten, is het belangrijk dat je de juiste houtsoort kiest.
Duurzaam terrashout moet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor buitengebruik. Aangezien het hout blootgesteld wordt aan extreme weersomstandigheden en vochtigheid komen enkel houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid, vakkundig verduurzaamde of hittebehandelde houtsoorten in aanmerking.
Naast een hoge duurzaamheid wordt van terrashout ook verwacht dat het voldoende sterk is en over een hoge slijtweerstand beschikt.

Tropische houtsoorten als Afrikaans padoek (klasse I), basralocus (klasse II), cumaru (klasse I), garapa, ipé (klasse I), itauba (klasse I), afzelia (klasse I), jarrah (klasse I), tamme kastanje (klasse II), merbau (klasse I-II), moabi (klasse I), massaranduba (klasse I), ……. voldoen perfect aan de vereisten en vallen steeds meer in de smaak door o.a. hun fraai uitzicht. Bovendien vormen houtsoorten zoals ipé en itauba geen splinters, zodat u probleemloos op blote voeten kan lopen.
Ook bangkirai kan als terrashout worden gebruikt, al schuilt hier wel een addertje onder het gras. De naam bangkirai omvat immers verschillende kwaliteiten.
Zachte naaldhoutsoorten zoals vuren en grenen zijn eveneens geschikt voor terrassen, mits ze eerst degelijk verduurzaamd worden of een hittebehandeling ondergaan.

2. Bewerken voor verduurzaming

Houtbewerkingen (zagen, inkepen, boren…) voer je idealiter uit vooraleer het hout wordt verduurzaamd. Indien het verduurzaamde terrashout achteraf toch nog moet worden bewerkt, dan herbehandel je de gaten of verzaagde uiteinden door zorgvuldig met een borstel een verduurzamingsproduct aan te brengen.

3. Opbouw

Let bij de plaatsing van een terras ook op de juiste afstand tussen de liggers, een voldoende grote afstand tussen de planken en het gebruik van roestvrije schroeven.

De opbouw van een houten terras vereist een stabiele ondergrond zoals een lichte stabilisé die water doorlaat en onkruidgroei verhindert of een betonnen ondergrond met een degelijke afwatering.

De tussenafstand van de onderliggers bedraagt 30 tot 55 cm, afhankelijk van de dikte van de terrasplanken. De terrasplanken schroef je vast met een tussenafstand van 4 à 10 mm, afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Gebruik bij het plaatsen van een houten terras altijd roestvrij stalen schroeven. Ijzeren, stalen of verzinkte schroeven corroderen en veroorzaken in het hout moeilijk te verwijderen verkleuringen. De schroeven breng je aan op ongeveer 3 cm van het uiteinde van de planken. Het voorboren van de schroefgaten is voor de meeste houtsoorten nodig.

4. Onderhoud

Een houten terras vraagt nauwelijks onderhoud. De blootstelling aan het zonlicht en de weersinvloeden zorgt voor een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing die geen enkele invloed heeft op de levensduur van het hout. 
Het is zeker geen must, maar wie in het voorjaar toch aan de slag wil met een hogedrukreiniger, laat een krachtige straal dicht op het hout best achterwege, zodat het houtoppervlak niet wordt beschadigd.

5. Kleur

Verkies je om je terras in de oorspronkelijke houtkleur te behouden, dan vraagt dit een vakkundige aanpak met gepigmenteerde olie, afgestemd op de kleur van de houtsoort. De eerste keer breng je best 4 lagen aan. Respecteer de droogtijd en breng een volgende laag olie pas aan wanneer de vorige volledig droog én hard is. Wanneer je de behandeling uitvoert volgens de regels van de kunst, volstaat het om pas 2 à 3 jaar later het hout lichtjes op te ruwen en vervolgens een nieuwe laag gepigmenteerde olie aan te brengen.

6. Veiligheid

Dat terrashout met een ribbelstructuur bij regenweer minder glad zou zijn, is een misvatting. Het tegendeel is waar. De ribbels zijn een verzamelplaats voor vuildeeltjes en vocht, waardoor algengroei gestimuleerd wordt.
Een sproeibeurt met een algendodend middel is een mogelijkheid om uw houten terras algenvrij te houden en daardoor gladheid bij regenweer te voorkomen.

Belgian Woodforum beantwoordt al uw (technische) vragen over terrashout en geeft gratis vakkundig houtadvies. Je kan surfen naar Woodforum.be of bellen naar de hotline  02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 u en 12 u.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in