Tuinarchitect

Snoeitips voor bomen, hagen, en struiken

-

Een struik die te hoog wordt. Een boom waarvan de takken te warrig groeien. Een haag die uit zijn voegen barst. Wie een tuin heeft, kent waarschijnlijk deze problemen. Maar hoe los je ze op? Gewoon de hegschaar nemen en klaar is kees. Of schuilt er meer achter een goede snoeibeurt? Tuinarchitect Luk Dirkx geeft je in de rubriek 'Goed Getuind' snoeitips voor een natuurlijke afsluiting voor je tuin.
Des te meer plantensoorten in de tuin, des te meer snoeiwerk. Denk op voorhand dus goed na over de hoeveelheid tijd, die je aan het snoeien wilt spenderen. Indien je weinig werk wenst, zijn de juiste plantenkeuzes en plantencombinaties van cruciaal belang. Laat je in je keuzes bijstaan door een specialist.

Zomaar afknippen wat te veel is, kan op korte termijn een goede oplossing zijn. Op lange termijn is lukraak snoeien geen goed idee. Met deze werkwijze verdwijnt immers de natuurlijke vorm van een struik of boom. De harmonie in de tuin valt weg. 

Vragen voor het snoeien

Wil je een plant, een haag en/of een boom correct snoeien? Stel je dan eerst de volgende vragen:
  • Op welke manier groeien ze?
  • Hoe hoog groeien ze?
  • Verdragen ze wel dat je ze snoeit?
  • Wanneer bloeien ze?
  • … 
Pas wanneer je op al deze vragen een antwoord weet, kun je gefundeerd aan de slag.

Vaste planten

Bij vaste planten beperkt de snoei doorheen het jaar zich meestal tot het wegknippen van uitgebloeide bloemen. In het najaar of in de lente moet je ook de afgestorven delen wegknippen. 

Struiken

Struiken, die in het voorjaar bloeien, moet je normaal gezien in de zomer snoeien. Sommige van deze struiken mag je zelfs al in de lente snoeien, dus meteen na de bloei. Op die manier vormt er zich nog nieuw hout waarop in de volgende lente volop bloei kan komen.
 
De struiken die pas in de zomer of in het najaar bloemen geven, snoei je best in de herfst of in de winter. In het vroege voorjaar kan ook nog. Ze hebben dan nog voldoende tijd om in de lente en zomer nieuw hout aan te maken, waarop in het najaar de bloem zal schitteren.
 
Struiken met fruit snoei je het best na de vruchtzetting. 
 

Bomen

Bij bomen maken we een onderscheid tussen sierbomen, fruitbomen, leibomen en vormbomen.

Sierbomen

Bomen, die we planten voor de sier, moeten we vooral in hun jeugdjaren vakkundig vormen. Dat betekent dat je de takken uitkiest, die straks een mooie, natuurlijke kruin verzekeren. Eenmaal deze vormsnoei is gebeurd, hoef je ze enkel nog te begeleiden (begeleidingssnoei). Dit doe je door dood hout of een slecht groeiende tak weg te nemen.

Het heeft geen zin om de kruin van bomen te verkleinen. Je kort hier immers de levensduur van de boom in. Ook is het nefast voor de uiteindelijke vorm van de boom. 

Fruitbomen

Bij fruitbomen moet je snoeien voor er fruit aan de boom hangt. Knip zeker geen bloemen af. 

Leibomen

Veel boomsoorten worden als haag op stam gekweekt. Denk hierbij aan de leilinde, de lei-eik en de leibeuk. Deze bomen scheer je zoals een haag. Bij bomen met leifruit is dat anders. Daar snoei je op basis van het moment dat de bloemen bloeien. 

Vormbomen

In oude renaissancetuinen vind je bomen gesnoeid in de vorm van een bol, een kubus of een andere figuur terug. In moderne tuinen zie je dan weer vaker bomen in een aparte vorm terug, bijvoorbeeld in de vorm van een paraplu. Deze vormbomen zijn erg mooi, maar vragen veel werk.  

Hagen

Op zich zijn hagen nog het eenvoudigst om te snoeien.  Je scheert ze als ze te lang zijn. Maar ook dan moet je weten waarmee je bezig bent. In de lente een haag van veldesdoorn scheren kan nefast zijn, omdat bij de esdoorn de sapstroom heel vroeg op gang komt en de haag op die manier veel sap verliest langs alle scheerwonden.

Lees ookEen haag kiezen? Let op deze aandachtspunten

Een specialist of niet?

Je kunt haast onmogelijk alle planten en hun kenmerken kennen. Dat is gelukkig niet erg. Doe voor je begint daarom wat opzoekwerk. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. En als je echt door de bomen het bos niet ziet, raadpleeg dan een vakman. Een tuinman, een ontwerper en een tuinarchitect geven je graag en goed advies. Maak daar gebruik van.  
Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in