Op de rivieroever

Gewijzigd op 2/05/2012 door TiM Vanhove

Tuinen kijken - op de rivieroever
Tuinen kijken - op de rivieroever
© Bâtidéco
Tuinen kijken - op de rivieroever
Tuinen kijken - op de rivieroever
© Bâtidéco
Tuinen kijken - op de rivieroever
Tuinen kijken - op de rivieroever
© Bâtidéco
Tuinen kijken - op de rivieroever
Tuinen kijken - op de rivieroever
© Bâtidéco
Tuinen kijken - op de rivieroever
Tuinen kijken - op de rivieroever
© Bâtidéco

Al van bij de voordeur kan ik dwars doorheen Liesbeths huis en tuin de achterliggende rivier zien. In één oogopslag wordt duidelijk dat dit een bijzondere tuin is, één die barst van verrassende hoeken en inventieve elementen. Kijk met Habitos.be mee binnen in deze prachtige oase van groen op de rivieroever.


Haar tuin is buitengewoon aantrekkelijk, en dat is vooral te danken aan Liesbeths goeie smaak en creatieve geest. In verschillende fases maakte ze van de oorspronkelijke, doordeweekse tuin dit prachtexemplaar. Eén sterke lijn tekent het hele ontwerp: de zichtas die van bij de voordeur tot helemaal achterin aan het water loopt. Ze werkte de as uit in de vorm van een pad, een wandelgang onder een strakke, moderne pergola. Aan beide zijden plantte ze een rij geleide platanen, met daaronder laagblijvende bamboestruiken.

Speelterrein voor de katten

Het middenpad bleek precies te zijn wat de tuin nodig had. Hij nodigt uit om rond te wandelen, om te ontdekken wat er verderop schuilgaat. Bovendien verdeelt hij de tuin in twee delen, en daar maakte Liesbeth handig gebruik van. Rechts liet ze een terras aanleggen met een eettafel en een schommelbank. Daarachter kwamen vier plantenborders met stoere planten en siergrassen. “Samen vormen ze een goedgevuld bloemenperk dat ’s zomers uitbundig bloeit”, vertelt ze. “De Monarda staat bijvoorbeeld elk jaar erg mooi in bloei, en dan wemelt het hier van de vlinders en bijen.” Midden tussen de borders staat een flinke goudiep, een stevige boom die Liesbeth na aan het hart ligt. “Hij heeft de aanleg van de tuin wel bemoeilijkt. Door de enorme wortelkluit hebben we het straatwerk een niveau hoger moeten leggen. We hadden hem ook kunnen weghalen, maar dat idee lieten we snel weer varen. Onze beide katten hadden er intussen hun speelterrein van gemaakt en bovendien heeft het niveauverschil met de rest van de tuin wel iets speels.”

Oude pruimenboom

Ook de oude pruimenboom aan de andere zijde van het middenpad groeide hier al lang voor Liesbeth en haar man Erik er kwamen wonen. “Hij stond wel in de weg om onze plannen uit te voeren”, zo zegt ze. “Maar ik kon ’m toch niet gewoon weghalen. Uiteindelijk hebben we hem verplaatst naar deze kant van het middenpad: zo vormt hij een mooie symmetrie met de goudiep.” Los daarvan verschilt de rechterhelft echter wel van het linkse tuindeel. Waar rechts allerlei kleurrijke bloemen uitbundig bloeien, heerst hier een rustigere sfeer. Een gazon, lage bamboeblokken en siergrassen spelen de hoofdrol, Verbena zorgt voor een kleuraccent.

Flexibele afscheiding

Naast het middenpad is ook de omringende muur een belangrijke element voor de structuur van Liesbeths tuin. “We zijn op zoek gegaan naar oude stenen die passen bij de gevels, ze zitten nog helemaal onder de kalkresten.” Achterin de muur werden louvreluiken geïntegreerd. Ze scheiden het gedeelte aan de waterkant van de rest van de tuin. “Ervaren decorbouwers hebben ze voor ons op maat vervaardigd uit oud steigerhout. Heel mooi en daarmee weet ik ook zeker dat voor onze luikjes geen bomen moesten sneuvelen. Dat vind ik echt belangrijk”, zegt ze. “Het is heerlijk wonen aan het water. Vooral als het mooi weer is, voelen we ons de koning rijk. Maar als we even geen zin hebben in bootjes of wandelaars aan de overkant, doen we de luiken lekker dicht.”

Grillige stammen

Ook voor de steiger die Liesbeth liet aanleggen achter de muur, zocht ze naar geschikt hout. Ze kwam uit bij verduurzaamd vurenhout: een mooie én milieuvriendelijke oplossing. Heel indrukwekkend in dit deel van de tuin, zijn de coniferen op stam. “Ze stonden er al toen we hier introkken. Ze waren enorm, het was één groene, onoverkomelijke massa. “Het was een gok, maar we hebben ze onderaan helemaal tot op de stam gesnoeid. Het resultaat mag er zijn, hun grillige stammen komen nu prachtig uit. Bovendien hebben de bomen er niet onder geleden. De dichte, groene kruinen zijn nog steeds een veilige schuilplaats voor een duivenfamilie. Elk jaar komen ze hier hun jongen grootbrengen.” Dat ze op de plek stonden waar de steiger moest komen, vormde ook geen probleem. In de houten planken kwamen uitsparingen, zodat ze rond de stammen passen. Een elegante oplossing!

Het geheime hoekje

Voorbij de coniferen laat Liesbeth me haar ‘geheime hoekje’ zien. In het achterste deel van de tuin plaatste ze twee ligstoelen tussen het groen, vlak bij het water. “Als we echt tot rust willen komen, kunnen we nergens beter zijn dan hier”, lacht ze. “Bovendien heb je er de laatavondzon. Het is heerlijk om hier te luieren met een wijntje tot de zon achter de groene horizon verdwijnt.” Het is echter niet de enige geslaagde zithoek in deze tuin. Op het andere uiteinde van de steiger creëerden Liesbeth en Erik een loungehoek. Van daaruit hebben ze een breed uitzicht over het water. Aan de rand van de steiger plaatsten ze drie vijgenbomen in bakken. “Ze fungeren als filter: je ziet er wel doorheen, maar je zit niet te kijk. De bakken staan bovendien op wieltjes, erg handig!” Ook aan de andere kant van de muur kan Liesbeth op verschillende plaatsen heerlijk onderuit zakken. Op het terras staat een ruime eettafel en ze liet er ook een schommelbank installeren. Een tweede, overdekte loungeplek zette ze aan het huis en op het gazon, in de schaduw van de pruimenboom, staan nog eens twee ligstoelen. Of ze die ook allemaal gebruikt? “Ja hoor. Elk plekje heeft wel wat te bieden: zon of schaduw, dicht bij het huis of net aan het water… Wat een luxe, niet? Zeker als je weet dat we ons tien jaar lang beholpen hebben met twee bistrostoeltjes!”

Tekst: Fanny Storms. Fotografie: Hanneke Reijbroek.