Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

De onderhoudsvriendelijke tuin: utopie of haalbaar

Wie droomt van zijn tuin, haalt daarbij zelden beelden op van een bezweet voorgezicht tijdens het snoeien van een haag of het wekelijks afstoten van het gras.

Onderhoud(svriendelijkheid) is maar zelden een facet van de tuindromen. Tuinarchitect Luk Dirkx onderzoekt of een onderhoudsvriendelijke tuin haalbaar is.


Zalig toch ontspannen en zorgeloos te slenteren door je eigen tuin, te bereiken via je eigen achterdeurtje… Een privé-oase om na inspanning tot rust te komen, samen met vrienden of alleen, met een goed glas en een lekkere hap.
Iedereen die nog in de droomfase zit voor een nieuwe tuin, kent wellicht deze fase, waar er nog met geen woorden gerept wordt over mogelijk onderhoud, vrije tijd die je hiervoor moet reserveren en inspanningen die je zal moeten leveren.

Oppervlakte vraagt werk

Bij het eerste verkennend gesprek over de wensen van een nieuwe, of te renoveren oude tuin, duurt het nooit lang voor het ter sprake komt. Of voor ik zelf de vraag stel, want belangrijk is het wel.

Hoe onderhoudsvriendelijk wil je jouw nieuwe tuin?

Echt een woord van deze tijd, waar ook genot en ontspanning hoog op onze verlanglijst staan.
Maar wat is dan nu, onderhoudsvriendelijk? Is er een begrip meer voor interpretatie vatbaar dan dit? Wat voor de een weinig werk is, is voor de ander een groot karwei.
Maar los hiervan kan je bij het ontwerp en de aanleg toch met aardig wat factoren rekening houden die straks mee gaan bepalen hoe lang en hoe hard je in je tuin zal moeten gaan werken.
Je zit daarbuiten sowieso met factoren die ook hun stempel op het onderhoud drukken, en waar je weinig aan kan veranderen. Zo speelt de oppervlakte natuurlijk een grote rol. Je mag je tuin nog zo onderhoudsvriendelijk ontwerpen, in een tuin van bijvoorbeeld 1 hectare is er meer werk dan in een tuintje van 1 are. Als je woont in een buurt met zandgrond, zal je makkelijker in de grond kunnen woelen dan in de zware klei.

Wel of niet?

Maar gelukkig zijn er nog een boel factoren waarmee je zelf kan bepalen hoe hard en hoe lang er in jouw tuin gewerkt zal moeten worden:

  • Een tuin met heel veel plantensoorten is meestal ook een tuin met heel veel werk
  • Grote plantgroepen van dezelfde soort zijn daarentegen onderhoudsarm.
  • Zorg bij de plantkeuze dat de verschillende soorten elkaar niet beconcurreren, want dat geeft alleen maar een gevoel van gedrongenheid en extra snoei.
  • Let op dat je een haag zo ver van de scheiding plant, dat je er makkelijk met een kruiwagen en ladder langs kan om het scheerwerk zo vlot mogelijk te laten verlopen.
  • Zorg ervoor dat je gazonranden degelijk zijn afgeboord. Dan hoef je niet altijd opnieuw die boorden te snijden. Als je voorstander bent van een wilde tuin zal dit geen probleem geven. Degelijk afboorden wil ook zeggen afboorden met stroken. Als je afboordt met klinkertjes of kasseitjes, zit je met veel voegen waar later ook veel onkruid tussen zal groeien.
  • Let ook op dat je met je grasmachine makkelijk de kanten van het gazon kan afrijden. Vloeiende gazonlijnen lenen zich hier natuurlijk het best voor.
  • Veel of weinig bestrating… Verharde oppervlakten vragen minder van je tijd.

Regelmaat!

Heel belangrijk in het beperken van je tijd naar het tuinonderhoud toe, is de regelmaat wanneer je in je tuin werkt. Je moet niet op handen en voeten door je tuin gaan kruipen om onkruid te plukken, maar voorkomen dat er gaat groeien. Dit kan door de kale onbegroeide oppervlakte om de 10 dagen los te ‘keuteren’ met de welbekende drie of vijftandjes van trendsetters ‘Gardena’ ‘Wolf’ of ons eigen Belgische ‘Pollet’.
Als je een goed doordacht plan hebt gemaakt, verminderen die kale onbegroeide oppervlakten met de tijd. Een volgroeide tuin is minder arbeidsintensief dan een jonge, nieuwe. Logisch ook, want in een nieuwe tuin zijn de plantjes nog klein. De open ruimten daar rond, die meestal ook nog goed bemest en fijn losgemaakt zijn, zijn een ideale voedingsbodem voor lichtminnende onkruidzaden.

Bestrijdingsmiddelen

Wel of geen chemische bestrijdingsmiddelen? Ik weet het, de trend van vandaag en ons milieubewustzijn keuren sproeistoffen af. Tegelijkertijd willen we zo min mogelijk werk. Een moeilijke combinatie. En een keuze die ieder voor zich moet maken. Als je besluit toch naar deze redmiddeltjes te grijpen, grijp dan doordacht! Lees aandachtig de bijsluiters, hou je aan de dosis en werk met goed materiaal.
En weet ook dat al deze middeltjes niet zaligmakend zijn. Ze zullen zeker helpen, maar nooit zorgen voor een onderhoudsvrije tuin.
En dan wellicht de best tip… Wees eerlijk met jezelf! Probeer bij het verwezenlijken van je tuindromen realistisch te blijven bij het inschatten van de tijd die je aan het onderhoud kan spenderen. Laat je hierbij adviseren als je dit niet zelf kan.

Luk Dirckx – oktober 2010 – www.tuinenlukdirkx.be 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in