Kopen en verkopen

Tips bij de aankoop van een appartement

Almaar meer Belgen kopen een appartement aan. Vandaag zijn een derde van de verkochte wooneenheden appartementen. De koper moet weten dat zijn appartement geen huis is en dat hij door zijn aankoop verplicht deel uitmaakt van de vereniging van mede-eigendom.

Mede-eigendom

Mede-eigendom betekent dat het eigendomsrecht van het gebouw tussen verschillende personen verdeeld is en dat elke kavel bestaat uit een gebouwd privatief deel en een onverdeeld aandeel in de gemeenschappelijke onroerende bestanddelen van het gebouw, waaronder de grond.
Dit heeft als belangrijkste gevolg dat de koper van een appartement zal moeten mee betalen in de lasten verbonden aan de mede-eigendom (onderhoud, herstelling en vernieuwing) in evenredigheid met de respectieve waarde (aandelen) van zijn privatief deel vanaf de datum van de notariële akte.

Kosten en uitgaven

Wil de appartementskoper niet opgezadeld worden met soms zeer onaangename financiële verrassingen, dan is het belangrijk dat hij voor de aankoop alle informatie heeft over de kosten van de uitgaven voor behoud, onderhoud, herstelling en vernieuwing waartoe de algemene vergadering voor de datum van de aankoop heeft besloten. Ook moet hij zich informeren over de vaststaande bedragen, verschuldigd door de vereniging van mede-eigenaars ten gevolge van vroegere geschillen.

Vragen

Wie aankoopt via een erkende vastgoedmakelaar, zal behalve de prijs en de aankoopkosten van het appartement ook nog heel wat andere informatie krijgen. Daarbij is het belangrijk om je licht op te steken over volgende onderwerpen:

  • Hoeveel bedragen de algemene kosten?
  • Heeft de verkoper schulden ten opzichte van de vereniging?
  • Heeft de vereniging van mede-eigenaars schulden?
  • Zijn er hangende (gerechtelijke) geschillen?
  • Is er een reservekapitaal?  Onder reservekapitaal wordt het geld verstaand dat bestemd is voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals vernieuwing van het verwarmingssysteem, de reparatie of de vernieuwing van een lift of het leggen van een nieuwe dakbedekking.
  • Heeft de verkoper zijn aandeel betaald in het werkkapitaal?  Onder werkkapitaal worden de voorschotten verstaan die betaald zijn door de mede-eigenaars als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder.
  • Zijn er beslissingen genomen door de vereniging in verband met de uitvoering van (belangrijke) werken?

Voorzieningen

Om te weten hoe comfortabel wonen het zal zijn in het appartement, raden wij de koper aan ter plaatse te controleren welke de gemeenschappelijke/private voorzieningen zijn in het gebouw zoals verwarming, koud en warm water, conciërge of poetsdienst, terrassen, een grote tuin, zwembad, bergingen zoals fietsenberging, gemeenschappelijke lokalen zoals vuilnislokaal, solarium, parking, enz.
Hier geldt natuurlijk dat hoe meer gemeenschappelijke voorzieningen er zijn, hoe hoger de algemene en onderhoudskosten zullen bedragen.

Syndicus

Eens eigenaar geworden, moet je weten dat je rechten en inspraak hebt in het beheer van het appartementsgebouw. Je wordt lid van de ‘algemene vergadering’ en hebt medebeslissing
in verhouding tot de aandelen, die je hebt in de algemene delen van het gebouw. Gelukkig doet de Vereniging van Mede-eigenaars voor het beheer van het gebouw beroep op een professionele syndicus.

Bron: Mark VAN DE WOESTIJNE – december 2008 – voor Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in