Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Welk materiaal op de vloer?

Een vloer kiezen lijkt gemakkelijk. Even naar de tegelhandel of houtboer en klaar. Maar naast tegels en parket zijn er nog mogelijkheden. Laminaat, een gietvloer, bamboe of misschien wel lederen tegels? We zetten de vloermaterialen op een rij.
We delen de materialen gemakshalve op in harde, zachte en houtachtige materialen. De harde materialen kunnen meer druk aan dan hout of zachte materialen. De meeste harde materialen zijn ook heel geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Zachte materialen en hout kunnen dan weer perfect in ruimtes waar de sfeer wat warmer en gezelliger mag.

Harde vloeren

Keramische tegels

Keramische tegels zijn gemaakt van water en klei, met hulpstoffen en pigmenten. Keramische tegels verschillen onderling sterk, naargelang de samenstelling van de basisgrondstoffen en de afwerking (bakproces, glazuur, …)

Waar? Tegels kunnen in principe in elke ruimte van de woning, maar vooral in de hal, de keuken en de badkamer zijn tegels nuttig en mooi.

Tip:
Kijk naar de slijtklasse van keramische tegels om te weten voor welke ruimtes de tegels het best geschikt zijn.

Natuursteen

Natuursteen is een natuurlijk materiaal, afkomstig uit steengroeves. Er bestaan verschillende soorten natuursteen, zoals graniet (heel harde steensoort), marmer, leisteen, blauwe hardsteen, kalsteen, kalkzandsteen, basalt …

Natuursteen behoudt zijn onvolmaaktheden en dat geeft dit materiaal een apart cachet.

Natuursteen kan op verschillende manieren afgewerkt worden, bijvoorbeeld verzoet, geschuurd of gepolijst, waardoor het oppervlak een bepaalde glans of reliëf krijgt. Niet elke soort natuursteen is even hard en dus even geschikt als vloer als een andere natuursteen. Raadpleeg daarvoor de code die bij een natuurstenen tegel zit.

Waar? Natuursteen past net zoals tegels het beste in drukbelopen ruimtes en ruimtes waar er al eens wat water op de grond belandt.

Tip: Natuursteen en vloerverwarming is een goede combinatie, omdat natuursteen goed geleidt en de warmte gelijkmatig over de volledige oppervlakte verdeelt.

Gietvloeren

Gietvloeren bestaan er in verschillende soorten. We beperken ons hier tot de drie meest voorkomende gietvloeren.

Een epoxy gietvloer is gemaakt van kunststof en harsen. Een polyurethaan (met hars) gietvloer is minder gevoelig voor scheurtjes want elastischer dan epoxy.

Deze vloeren zijn waterdicht, slijtvast en onderhoudsvriendelijk . Zowel een epoxy als een polyurethaan vloer kan je hercoaten als er te veel slijtage is.

Naast epoxy en polyurethaan heb je ook cementgebonden gietvloeren, gemaakt van een mengsel van cement en polymeren.

Waar? In nieuwe, moderne woningen zie je een gietvloer almaar vaker in keuken en woonkamer opduiken, waardoor de vloer één groot geheel vormt en de open ruimtes nog groter maakt.

Tip: Je kan in de epoxy of polyurethaan glasbolletjes, vlokken, speelgoed, juwelen, brokstukjes van tegels of stenen in laten verwerken voor een heel uniek resultaat.
Gietvloeren zijn zeker goed te combineren met vloerverwarming.

Steentapijt

Steentapijt is een synthetisch materiaal op basis van steenkorrels en epoxy. Het is een vloer zonder naden, gemakkelijk te onderhouden, hoewel het oneffen oppervlak vuil en stof vasthouden. In natte ruimtes moet je de vloer afwerken met een extra laag ‘filler’ of afwerking om de open poriën waterdicht te maken
Steentapijt glanst en blinkt, waardoor het uiterlijk verandert naarmate de lichtintensiteit verandert.

Waar? Vooral in de badkamer en de keuken is steentapijt een mooi alternatief voor gietvloeren of egels.

Tip: Met steentapijt kun je heel wat kleuren en motieven combineren voor een originele vloer.

Zachte vloeren

Tapijt

Tapijt wordt zowel van synthetische vezels als van natuurlijke materialen gemaakt, zoals wol, katoen, zijde, maar ook sisal, riet of kokos. Ook bij tapijt heb je een slijtklasse, die aanduidt tegen welk gebruik het materiaal bestand is.

Waar? Tapijt is vooral erg gezellig en warm in de woonkamer, in de studeerkamer, op de nachthal en in de slaap- en kinderkamers. Er zijn zelfs waterbestendige tapijtsoorten die niet rotten, waardoor tapijt in de badkamer ook tot de mogelijkheden behoort

Tip: Tapijt dempt het geluid en isoleert de vloer voor een comfortabel gevoel aan de voeten.

Leder

Leer is een natuurlijk materiaal dat een bepaalde luxe uitstraalt. Het wordt gemaakt van dierenhuiden en ondergaat een uitgebreid bewerkingsproces.

Lederen tegels creëren een aparte sfeer en zijn erg decoratief, luxueus zelfs.

Waar? Omdat leer tamelijk delicaat is, hou je deze tegels best enkel voor ruimtes waar je met blote voeten of op sokken rondloopt.

Tip: Lederen tegels op de grond of tegen de muur werken akoestisch dempend.

Kurk

Kurk is een natuurlijk materiaal, gemaakt van de schors van de kurkboom. Het is te krijgen in kamerbrede versie of in tegelvorm, ook in kleur (de kurk krijgt dan enkele laagjes verf). Wel gevoelig voor scherpe voorwerpen of indrukken van hele zware spullen. Kurk werkt geluiddempend en zorgt voor een warme sfeer.

Tegenwoordig kun je tegels van kurk in heel wat kleuren verkrijgen, waardoor je de sfeer van de vloer zelf kunt bepalen. Het bruine van de originele kurk past namelijk niet zomaar in elk interieur.

Waar? Kurk is geschikt voor heel wat ruimtes in huis zoals badkamer, slaapkamer, nachthal, misschien ook woonkamer en keuken.

Tip: Afgewerkt met voldoende lagen vernis is kurk ook geschikt in vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer.

Vinyl

Vinyl is een kunststof, die veerkrachtig en zacht aanvoelt. Vinyl is erg sterk en bij voldoende dikte geschikt voor druk belopen ruimtes. Het is ook een gebruiks- en onderhoudsvriendelijke vloerbedekking.

Waar? Vinyl is verkrijgbaar in alle kleuren en evenveel motieven, wat het geschikt maakt voor zowat elke ruimte. Het meest tot zijn recht komt deze vloer in speel- en kinderkamers en ook in badkamers.

Tip: Dikke veerkrachtige vinyl is comfortabel want voelt zacht en warm aan. Het is ook een erg betaalbare vloer.

Linoleum en Marmoleum

Linoleum is een natuurproduct, oorspronkelijk gemaakt van lijnzaadolie en kurk of houtmeel op een ondergrond van vlas. Nu worden ook harsen en kalk gebruikt. Marmoleum is een variant met een marmer structuur. Linoleum is makkelijk te onderhouden, anti-bacterieel en geluiddempend.

Waar? Het materiaal is geschikt voor alle ruimtes.

Tip:
Linoleum is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar nooit effen.

Houtachtige materialen

Houtparket, massief of meerlagig

Hout is een natuurlijk materiaal. Omdat er heel veel houtsoorten zijn, van een verschillende hardheid en kleur, doe je er goed aan te informeren naar de houtklasse.

Waar?
Exotische harde houtsoorten kunnen perfect in de badkamer, maar hout is ook mooi en warm in de keuken of de woonkamer.

Tip:
Meerlagig pakket is snel gelegd en gebruiksklaar en bovendien goedkoper dan massief parket. De houten toplaag van meerlagig parket kan wel niet zo vaak opgeschuurd worden.

Laminaat

Laminaat is een geperst materiaal, samengesteld uit mengsel van houtvezels en kunststof. Laminaat valt ook onder een bepaalde klasse die de slijtage aanduidt. De beste laminaatvloeren mogen intensief gebruikt worden. Laminaat is bovendien kleurvast, goed te onderhouden, betaalbaar en gemakkelijk zelf te leggen.

Waar? Omdat laminaat bestand is tegen de meeste huishoudchemicaliën, kan deze vloer in zowat alle ruimtes. Dus ook in de keuken of de badkamer.

Tip:
In combinatie met een geluidsisolerende ondervloer is laminaat ook heel geschikt voor slaapkamers.

Bamboe

Bamboe is een natuurlijk materiaal dat snel groeit en erg sterk is.
Als parket geeft bamboe een heel aparte look aan de vloer. Er zijn wel maar weinig kleuren beschikbaar. Toch blijft het een mooi alternatief voor wie hout wil, maar niet het klassieke parket.

Waar? De vloer kan je in nagenoeg alle kamers leggen.Tip: Hout is gevoelig voor scherpe voorwerpen en krassen van steentjes, dus kijk uit dat je bamboe niet in de hal legt.

Auteur: Gretel Kerkhofs - februari 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in