Aanbevolen partners

creemers
Interieurarchitect

'Een interieurarchitect is meer dan een decorateur”

Een interieurarchitect – vroeger ook binnenhuisarchitect genoemd - ontwerpt je interieur. Hij of zij zoekt naar de juiste organisatie en maakt gebruik van maatmeubilair om de ruimte en zijn functies ideaal tot hun recht te laten komen. Een interieurarchitect zorgt voor de optimalisatie van de woonbeleving. De interieurontwerper doet dus meer dan enkel wat spulletjes voor je bij elkaar zoeken. Hoe een interieurarchitect te werk gaat en wat de voordelen van deze bouwpartner zijn, legt Kendy Smits van pointiv ons uit.

Waarom een beroep doen op een interieurarchitect?

Kendy Smits: “Een interieurarchitect kijkt met een andere blik naar een project dan de opdrachtgever. Hij of zij heeft geen emotionele band met het gebouw. Vaak gaat het om vertrouwen, mensen houden vast aan wat ze kennen en waar ze vertrouwd mee zijn. Als interieurarchitect moet je hen net nieuwe dingen leren kennen en andere oplossingen bieden. Op die manier kom je vaak tot een hele andere invulling van de ruimte dan de opdrachtgever in eerste instantie zou verwachten." 

"De interieurarchitect durft verder te gaan in zijn of haar ideeën dan de opdrachtnemer. Dit komt het eindresultaat ten goede.”

“Om een optimaal eindresultaat te verkrijgen schakel je best de interieurarchitect zo vroeg mogelijk in. Zeker bij een nieuwbouw, want dan kun je nog met de architect overleggen en mogelijke aanpassingen doorvoeren aan de basisstructuur, de indeling van de woning en de nutsvoorzieningen.”

“Je kunt voor een badkamerkeuken of woonkamer een interieurarchitect inschakelen. Toch raad ik mensen aan om je gehele woning door een interieurarchitect onder handen te laten nemen. Op die manier ontstaat er een duidelijke visie en wordt het concept doorgetrokken doorheen meerdere ruimtes. Dit komt het ruimtegevoel ten goede."

"Voor mij is het ontwerpen van een interieurconcept een synergie tussen drie onderdelen:

  • Functioneel: organisatorische invulling van de verschillende ruimtes 
  • Gebruik: de specifieke uitwerking van de ruimtes naar gebruik toe op maat van de klant 
  • Vorm: optimaal benutten van de ruimte door gebruik te maken van maatmeubilair"

Werkwijze

Op welke manier werkt een interieurarchitect?
Kendy Smits: “Wanneer iemand een beroep op me doet, heb ik de eerste keer een informeel gesprek met de opdrachtgever. Tijdens het gesprek luister ik naar zijn wensen en eisen. Ik houd ook rekening met de zaken, die hij juist niet zegt, maar wel vertelt met non-verbale communicatie.”

“Ik stel een prijsofferte op en teken een eerste voorontwerp. Na de feedback van de opdrachtgever ontwerp ik een tweede plan. Wanneer hier feedback opgekomen is, volgt het definitieve ontwerp: met alle uitvoeringsplannen. Aannemers worden vervolgens gezocht en hun offertes vergeleken.”

“Daarna worden de plannen uitgevoerd en zorg ik voor de werfopvolging. Wanneer er problemen opduiken, los ik die op. Tijdens het gehele proces ben ik het klankbord van de klant en worden eventuele wijzigingen in het ontwerp besproken.”

De voordelen van een interieurarchitect

Kun je zonder een interieurarchitect voor de inrichting van je interieur?
Kendy Smits: “Natuurlijk kun je zonder, maar een interieurarchitect biedt je wel veel voordelen:

  • Hij kan de ruimte zijn optimale invulling geven door gebruik te maken van maatmeubilair 
  • Hij kan de wensen en eisen van de opdrachtgever vertalen naar een functioneel geheel 
  • Hij zorgt voor een ruimtelijke beleving en optimale woonbeleving 
  • Hij kent de laatste trends 
  • Hij kan ideeën omzetten tot een concept 
  • Zijn ideeën gaan verder dan die van de klant 
  • Hij kent de juiste aannemers 

Interieurarchitect zijn, is een vak apart. Er komt meer bij kijken dan wat spulletjes bijeenzetten en weet hebben van de laatste trends. Ideeën omzetten naar een realistisch concept is de grote uitdaging. Een interieurachterlicht doet dat.”

Prijs

Zijn er ook nadelen aan een interieurarchitect?
Kendy Smits: “Enkel de prijs kan voor sommigen misschien een struikelblok vormen. Er bestaan heel wat verschillende manieren van facturatie. Daarom kan ik niet spreken over een standaardprijs. Bij het ontwerpen werk ik met een forfaitair systeem. Dat vind ik het eerlijkst. Voor de werfopvolging werk ik met een prijs per uur."

Hoe kies je een interieurarchitect die bij je past?
Kendy Smits: “Het is belangrijk dat er een klik bestaat tussen de opdrachtgever en de interieurarchitect. Als een van de twee geen goed gevoel over de andere heeft wordt het eindresultaat niets. Wanneer je een interieurarchitect zoekt, ga je best op zoek naar referenties van de interieurarchitect. Bekijk zeker ook zijn of haar portfolio. Stel jezelf de vraag: ‘Past de stijl van deze interieurarchitect bij mij?’. Zelf heb ik een functionele en esthetische stijl. Ik ben niet de persoon van versiering om de versiering.”

Ideeënbank

Ben je ook actief op sociale media?
Kendy Smits: “Mij vind je terug op Twitter en Pinterest. Vooral Pinterest vind ik interessant voor mijn werk. Ik doe er ideeën op en laat er ook mensen kennismaken met mijn smaak. Daarnaast deel ik met klanten moodboards om hun te inspireren.”

Meer info: Pointiv.be
Auteur: Daan Slingers

 

Identikit interieurarchitect Kendy Smits
 

Kendy Smits is al 2 jaar interieurarchitect en de eigenaars van pointiv.be. Ze realiseerde al heel wat residentiële projecten. Ook ontwierp ze interieurs van bibliotheken en cafés. Ze staat er op om de klant realistische voorstellen te doen. Ze kickt op het idee om iets te ontwerpen waar mensen echt in kunnen leven en genieten. 
 

 Website
 
 Pinterest

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in