Bouwen in de toekomst

Strenge energie-eisen? Ze worden nóg strenger!

De Orde van Architecten en enkele architectenverenigingen laten in een gemeenschappelijk schrijven aan het Vlaams Energieagentschap weten dat de invoering van een verplicht verstrengd maximum E-peil van E 60 in 2012 veel te snel komt. Maar als we in Europa niet als slechtste leerling van de klas willen eindigen, moeten we klaar zijn voor nog veel strengere energie-eisen voor woningbouw.

De Europese unie vaardigt een richtlijn uit om tegen 2018 alle nieuwe openbare gebouwen energieneutraal te bouwen. In 2020 moeten àlle gebouwen energieneutraal zijn. Energieneutraal wil zeggen dat alle energie in het gebouw gebruikt, ook door het gebouw moet gemaakt worden. Dat kan bijvoorbeeld met PV-panelen.

Gemakkelijk

We moeten dus op minder dan 10 jaar van E 80 naar E 0 evolueren. De stap van E 80 naar E 60 in 2012 gaat daarmee vergeleken een makkie zijn. Onze daken zijn helaas wat klein om ons huidig energieverbruik met PV-panelen te compenseren. We gaan er dus eerst moeten voor zorgen dat we zo weinig mogelijk energie nodig hebben. E 60 is trouwens - en dit is mijn persoonlijke mening - zeer makkelijk te halen zonder dure technische ingrepen.

Te groot

Wij in België denken dat we met 8 cm isolatie in de spouw en 15 cm isolatie in het dak een zeer goed geïsoleerd huis hebben. Nu, dan heb ik nieuws voor jullie: de rest van Europa lacht met ons. Want in de ons omringende landen is de regelgeving al lang veel strenger dan bij ons. Ter verschoning kunnen we wel aanhalen dat onze woningen van voor de EPB-reglementering 72% meer verbruikten dan het Europees gemiddelde. Let wel, dit is uitgedrukt in een verbruik per m²! Het feit dat de Vlaamse huizen (te) groot zijn, maakt nog grotere verspillers van ons. En neen, het zijn niet de Oost-Europese landen die dit gemiddelde fel naar beneden trekken.
Ter illustratie vind je hieronder het Belgisch residentieel energieverbruik in m², vergeleken met onze buurlanden.


Frankrijk en Nederland

In 2006 was het in België een schok om in één stap tot E 100 te komen. Maar daarmee komen onze nieuwbouwwoningen slechts in de buurt van het bestaande Europese gebouwenpark. Toch wat energiegebruik betreft. Een E 60 woning bespaart plus minus slechts 40% ten opzichte van de gemiddelde bestaande Europese woning. De meeste Europese landen hebben dan ook een veel strengere regelgeving dan in België. Ik geef enkele voorbeelden:

In Frankrijk gaat het vanaf 2013 niet meer mogelijk zijn om een kleine woning te bouwen met een gewone elektrische boiler voor warm water, om de eenvoudige reden dat dergelijke boilers bijna evenveel energie verbruiken als een hele woning nog mag gebruiken in Noord-Frankrijk. Dat zijn woningen vergelijkbaar met E 40 woningen, maar dan zonder PV-panelen. Het inschatten van E-peilen kan wel niet correct omdat de energiepeilen in de verschillende landen niet naar elkaar omrekenbaar zijn, maar ik poog hier toch een inschatting te maken.

Nederland bouwt vanaf volgend jaar enkel nog woningen met EPR 0.6. Dit is vergelijkbaar met een E 45 woning. Hun doel is niet enkel om alle nieuwbouw tegen 2020 energieneutraal te bouwen maar ook het energieverbruik in de bestaande gebouwen te halveren. Om dat in België te doen moeten we het energieverbruik in de bestaande woningen delen door 4!
Zelfs in het koude Noorwegen mogen de woningen tegen 2012 maar evenveel energie gebruiken als een Vlaamse E 40-woning.

We mogen ons hoofd dus niet in het zand steken. Of we het nu willen of niet, de regelgeving zal nog verstrengen en het zal zeer snel gaan!

Flip Blockx, architect - Holistic Architecture 50 | 5 – februari 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in