Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Stookolie vs aardgas

Afgelopen maand stelden zowel de KVBG als Informazout hun jaarverslagen voor met daarin de resultaten voor hun energiebron in 2009. Habitos.be zet de opvallendste conclusies voor aardgas en stookolie op een rijtje.


Het aantal gebruikers van aardgas en stookolie lijkt dicht bij elkaar te liggen. In heel België zijn er 1 649 000 woningen die verwarmen met stookolie, terwijl er in het land 2 834 850 aansluitpunten voor aardgas zijn.
In de verdere uitdieping van deze getallen blijkt dat vooral Wallonië, gevolgd door het Brussels Gewest, nog stookolie-gezind zijn, terwijl in Vlaanderen de nadruk al sterker op aardgas ligt.


Prijsverschillen

Naast de geografische verschillen zijn er ook duidelijke verschillen in de prijzen voor beide brandstoffen. Informazout claimt dat gezinnen die voor stookolie kiezen in 2009 ongeveer 993 euro hebben uitgegeven voor de aankoop van 2 000 liter. Wie met aardgas verwarmt, betaalt een stukje meer. Bovendien verschillen de prijzen per gewest. Zo betaalt een aardgasverbruiker in het Vlaams Gewest 1 198 euro, in het Brussels Gewest 1 257 euro en in het Waals Gewest 1 252 voor een hoeveelheid aardgas die overeenkomt met 2 000 liter stookolie.


Condensatie

Een constante voor beide brandstoffen is het toenemende succes van de condensatietechniek. In het geval van aardgas is 71% van de verkochte ketels er een van het condenserende type. Bij Informazout telden ze 21% condensatieketels op de totale verkoop van 29 000 toestellen. Een kanttekening: de condensatietechniek voor stookolie is nog merkelijk jonger dan voor aardgas.


Wat kiezen?

Uit de cijfers van de KVBG blijkt overigens dat 98% van de eigenaars van nieuwe woningen gelegen langs het aardgasnet kiest voor aardgas. Voor de vervangmarkt schakelt 53% van de stookoliegebruikers over naar aardgas.
Voor stookolie blijft er een belangrijk potentieel bij verbouwingen of woningbouw in landelijke omgevingen waar een aardgasnetwerk minder aanwezig is.


Bronnen: KVBG, www.informazout.be


 

Meer lezen:

- Energie – aardgas
- Energie – stookolie
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in