Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Onbekende energie: betonkernactivering

Betonkernactivering is geen energievorm op zich, maar wel een manier om heel efficiënt met energie om te springen, vooral dan met de energie nodig voor het koelen van een gebouw. Betonkernactivering maakt gebruik van de massa van de vloerplaten in het gebouw om het te verwarmen en te koelen.

Betonkernactivering is nog niet meteen toepasbaar in onze particuliere woningen, maar in kantoorgebouwen wordt het vandaag wel al succesvol toegepast. Betonkernactivering combineert een hoog comfort met een energetisch duurzaam concept, architectonische vrijheid en aanvaardbare investering.

Het principe van betonkernactivering

De essentie van betonkernactivering is niet nieuw. In feite brengen we de massa van een gebouw op een bepaalde temperatuur. Die warmte of koelte zal vervolgens uitstralen naar de omgeving. De massa wordt op de gewenste temperatuur gebracht door via de vloerplaten. Hierin wordt een leidingennetwerk verwerkt.

  • Het plaatsen van de kunststofleidingen in de vloerplaat kan op twee manieren: ze worden in een ter plaatse gestorte vloer – tussen de onder- en de bovenwapening - ingewerkt of ze worden in prefab vloerelementen verwerkt. Door het leidingennet wordt afhankelijk van de behoefte water met een temperatuur tussen 16 en 26° Celsius gepompt. Heel vaak levert een warmtepomp dit verwarmings- of koelwater.
  • Een voordeel verduidelijkt een en ander: Wanneer we in een warm land een grote kerk bezoeken, voelt het daar altijd koel aan, terwijl de luchttemperatuur meestal relatief hoog is. Dit komt door de lagere gevoelstemperatuur, die een gemiddelde is van de straling- en de luchttemperatuur. Zo’n groot gebouw wordt in de winter ook nooit echt koud van binnen doordat de enorme massa bouwmaterialen een dempende werking heeft op de gevoelstemperatuur. De kerk neemt de omgevingstemperatuur niet gemakkelijk over, maar dringt haar gematigde temperatuur wel aan de omgeving op. (Bron: Airdeck)

Troeven

Door deze aanpak biedt betonkernactivering enkele belangrijke troeven. In de eerste plaats is de kans op comfortklachten bij koeling heel klein. Er is immers geen tochtprobleem, wat je wel hebt bij airconditioning. Grote temperatuurschommelingen worden uitgevlakt aangezien het betonkernactivering volgens het principe van inertie werkt en dus een zelfregelend effect heeft.

  • Dankzij die inertie is het mogelijk om de koellast te verschuiven naar de nachtelijke uren, waardoor dit ook aan een goedkoper tarief kan gebeuren.
  • Voor kantoren is het overigens een voordeel dat er geen verlaagde plafonds meer nodig zijn om technieken zoals koelbalken weg te werken. Hierdoor onstaat er een hogere vrije hoogte in de ruimtes of wordt het architecturaal mogelijk de hoogte van een gebouw te verkleinen of meer niveaus op eenzelfde hoogte te realiseren in vergelijking met een klassieke opbouw.
  • Daar tegenover staat dan weer dat het systeem net omwille van de inertie moeilijk te regelen is. Het systeem reageert traag op een aangepaste vraag en is daarom minder geschikt voor toepassing in vergaderruimtes of een refter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in