Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Leer hoe je elektriciteit kunt opslaan

Elektriciteit opslaan als stroom is heel lang een grote uitdaging geweest. De opkomst van de thuisbatterij - zoals onder meer Tesla en BMW die ontwikkelen - moet daarin verandering brengen. Gekoppeld aan een hybride omvormer, zorgt het systeem autonoom voor de opslag van elektriciteit bij overproductie en benut het die stroom dan weer in dalperiodes, zodat uw teller niet vooruit draait.
Het succes van hernieuwbare energie stelt het openbare elektriciteitsnet voor een grote technische uitdaging. Het is immers niet ontworpen voor zoveel decentrale elektriciteitsproductie. Wie teveel elektriciteit produceert zet die immers op het openbare net.
Tot op vandaag was er maar één echte oplossing om het overschot aan groene elektriciteit zelf zinvol te benutten: omzetten in warmte. Via een warmtepomp en een buffervat had je toch enkele dagen warm water in ruil voor de stroom.
Eilandwerking voor PV-omvormers
De fabrikanten van omvormers en batterijen hebben echter niet stil gezeten. Ze hebben hybride of net-interactieve omvormers ontwikkeld. Die maken het mogelijk de overproductie aan elektriciteit op te slaan in een batterij en die op een later tijdstip te gebruiken. De hybride omvormer biedt verschillende voordelen:

  • Geen overbelasting van het openbare elektriciteitsnet dankzij de opslag in een batterij
  • Eilandwerking: wanneer het openbare net uitvalt, zet de omvormer via de batterijen een lokaal elektrisch net op
  • Bij een langdurige netuitval (black out) kun je de hybride omvormer aan een noodgroep koppelen totdat de batterijen weer opgeladen zijn.
  • Het is een oplossing voor installaties die kortstondig meer elektrisch vermogen verbruiken dan de netaansluiting aankan.
  • Een installatie voorzien van een slimme meter kan de kosten voor het prosumententarief minimaliseren. De batterijen fungeren als buffer waardoor er geen elektriciteit op het openbare net wordt gezet.
  • Installaties met dubbel tarief (piek en dal) kunnen de hybride omvormer tijdens de wintermaanden gebruiken om de batterijen tijdens de goedkope dalmomenten op te laden en de elektriciteit vervolgens tijdens de dure piekmomenten te gebruiken. Dit heeft wel alleen zin als het prijsverschil tussen beide tarieven hoger is dan rendementsverlies te wijten aan alle tussenliggende energieomzettingen (omvormers, batterijen)

Principes eilandkoppelingen

Er zijn drie methodes om de hybride omvormer in eilandkoppeling te installeren. Elk met hun eigen voor- en nadelen.
 

1. PV-aansluiting via DC-inkoppeling

Dit principe maakt gebruik van de Maximum Power Point Tracker-technologie (MPPT). Die zoekt naar een werkingspunt waarbij de PV-panelen een maximaal vermogen leveren. Die technologie zorgt zo voor een hoog rendement (±88%). 

2. PV-aansluiting via AC-inkoppeling op de ingang van de net-interactieve omvormer

In deze samenstelling sluit je de PV-omvormer rechtstreeks op het openbare net aan. De elektriciteit afkomstig van de panelen gaat via de omvormer naar de verbruikers. Bij een overschot laadt de omvormer de batterijen op. Als ze 100% geladen zijn, injecteert hij de overschot op het openbare net. Nadeel is wel dat de PV-omvormer ook uitvalt als er netuitval is. De panelen leveren dan dus geen energie.
 

3. PV-aansluiting via AC-inkoppeling op de uitgang van de net-interactieve omvormer

In deze configuratie verbind je de PV-omvormer met de AC-uitgang van de hybride omvormer. De energie afkomstig van de PV-panelen gaat rechtstreeks naar de verbruikers. Bij een overschot laadt de hybride omvormer de batterijen op. Als ze 100 % geladen zijn, injecteert de PV-omvormer het energieoverschot op het openbare net. 

Winterslaap

Om de levensduur van de batterijen te optimaliseren, kan de hybride omvormer tijdens de wintermaanden – wanneer er weinig zonne-energie beschikbaar is – in een soort winterslaag gezet worden. De batterijen krijgen dan maar eenmaal per maand voor een volledige oplaadbeurt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in