Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Laat je woning de lucht zuiveren

De luchtkwaliteit in de woning bepaalt voor een belangrijk deel ons welbevinden. Nochtans wordt die luchtkwaliteit continu belaagd door allerhande stoffen die vrijkomen uit de bouwmaterialen die werden gebruikt. Met een doordacht en aangepast materiaalgebruik kan je dat vermijden en de woning zelfs zelfreinigend maken.


De grootste groep van binnenhuisvervuilers zijn de vluchtige organische stoffen, of kortweg VOS. Dit zijn organische oplosmiddelen - zoals benzeen, tinner, ether of alcohol. Deze VOS’sen worden verwerkt in verven, beitsen, lakken, lijmen ontvettings- en verdunningsmiddelen. Ze verdampen bij het aanbrengen van het product en soms nog tot twee maanden nadien. Daarnaast is er Radon, een radioactief vervalproduct van radium 226, een stof die van nature in de ondergrond zit. Afhankelijk van het type ondergrond – zand, klei of steen – komt het meer of minder voor. Aangezien Radon in de grond zit, zit het onvermijdelijk ook in bouwmaterialen die worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals zand, klei,… Radon op zichzelf is niet schadelijk, maar de producten waarin het uiteenvalt zijn dat wel.


Ontwerp zonder vervuilende stoffen

Je kan vervuilende stoffen in de woning vermijden door ze in het ontwerp maximaal uit te sluiten. Het is echter onmogelijk en duur om al die producten die schadelijke stoffen bevatten te vermijden.
Om de invloed van de aanwezige schadelijke stoffen te vermijden, voorzie je best in een goede ventilatie. Bij een correct gebruik zorgt die ervoor dat de concentraties aan schadelijke stoffen heel laag zullen blijven. Ventilatie is daarnaast ook van belang om het vochtgehalte in de woning op een aanvaardbaar niveau te houden.


Zuiverende bouwmaterialen

In het ruwbouwstadium lijken we in de toekomst veel te mogen verwachten van fotokatalytische eigenschappen bij cementgebonden materialen. Die danken ze aan de toevoeging van titaniumoxide aan beton of baksteen. Het titaniumoxide zet schadelijke stikstofdioxide (NO2) om in het onschadelijke nitraat. Dit wordt ook wel een fotokatalytisch proces genoemd. Tijdens een regenbui wordt het gevormde nitraat van de gevels afgespoeld.


Zuiverende afwerkingsmaterialen

Ook in de woning kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren met behulp van materialen. In eerste instantie kan je het gebruik van vervuilende materialen vermijden. Voor VOS’sen denken we dan aan verven. Kies voor natuurverven, verven op waterbasis of acrylverven. Om formaldehyde – of de aldehyden in het algemeen - te vermijden, let je best op welk hout je gebruikt voor de afwerking. Zo kan je kiezen voor hout met een Natureplus-label of in het geval van spaanplaat – zoals OSB, multiplex, MDF – platen die een laag formaldehydegehalte hebben of zelfs formaldehydevrij zijn.

Toch kunnen we niet helemaal vermijden dat er schadelijke stoffen vrijkomen in het interieur. In dat geval kan het soelaas bieden om schadelijke materialen te combineren met reinigende materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld Activ Air van Gyproc. Activ Air is een additief dat aan het gips voor pleister en gipsplaten wordt toegevoegd en dat de schadelijke VOS’sen opneemt en neutraliseert.


Verlichting

In de techniek werden er nog andere mogelijkheden ontdekt om de luchtvervuiling aan te pakken. Zo zijn er al verschillende verlichtingsfabrikanten die ionisatie aan hun lampen – vooral LED- en spaarlampen – hebben toegevoegd. De ionisator koppelt de positieve deeltjes van de verontreinigde lucht aan negatieve deeltjes. Wanneer de balans tussen positief en negatief neutraal is, dan kunnen de positieve, schadelijke deeltjes hun werk niet meer doen. Lampen met ionisatie halen onder meer rook, pollen, huismijt, bacteriën en stofdeeltjes uit de lucht.

Lees meer in het dossier Gezond binnenklimaat
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in