Economie

Hernieuwbare energie

Als je duurzaam bouwt of duurzaam wilt wonen, dan spring je zuinig om met de ruimte en je bouwbudget. Maar je gaat ook op zoek naar manierne om duurzaam om te gaan met energie. Door energiezuinig te bouwen maar ook door - waar mogelijk - gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Fossiele tijdperk afgelopen?

Iedereen weet dat de fossiele brandstoffen - stookolie en aardgas - die we vandaag gebruiken - eindig zijn. Sterker nog, sommige specialisten beweren al dat de woningen die we vandaag bouwen of verbouwen het einde van dit fossiele tijdperk zullen meemaken.
Bovendien komt bij de verbranding van deze brandstoffen het broeikasgas CO2 vrij, en die uitstoot proberen we in het Kyoto-akkoord net terug te dringen.
 

Hernieuwbare energie aan zet

Wie hierop wil anticiperen, kan teruggrijpen naar milieuvriendelijke of hernieuwbare energie. Meest voor de hand liggend zijn vandaag de zonnepanelen of de warmtepompen. De warmtepomp is aan een opmars bezig. Ze kan warmte uit de lucht, aarde of het grondwater recupereren om de woning te verwarmen en zelfs warm water te produceren.
Alternatieven zijn hernieuwbare energiebronnen zoals hout, bijvoorbeeld in de vorm van pellets, of biodiesel.

Eenmaal de investering in zo’n hernieuwbare energiemedium is terugverdiend, bespaar je op de energiefactuur.

Wie de investering in dergelijke technieken niet ziet zitten, maar toch een steentje wil bijdragen, kan ook kiezen voor groene stroom. Deze stroom wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. (zie www.vreg.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in