Economie

Energietips

Energiezuinig leven wil niet meteen zeggen dat je zwaar moet investeren in milieuvriendelijke alternatieven of een extra dikke laag isolatie in het dak of de muren. Ook met kleinere ingrepen kan je het energieverbruik al gevoelig terugdringen. We zetten enkele zinvolle tips op een rijtje.

Meten is weten
De basis voor het doorvoeren van deze energiebesparende maatregelen is een goed overzicht van je huidige energieverbruik. Meten is weten: je moet een nulmeting hebben om je vooruitgang te kunnen meten. Stel daarom een energieboekhouding op met meterstanden en facturen. Op basis van deze informatie kan je nagaan hoe je verbruik evolueert na het doorvoeren van een maatregel.

Verlichting
Een eerste terrein waar we vrij eenvoudig en goedkoop kunnen besparen is de verlichting:

1. Maak zoveel mogelijk gebruik van TL-verlichting. Deze is nog voordeliger en milieuvriendelijker dan spaarlampen
2. Vervang gloeilampen die vaak en langdurig moeten branden systematisch door spaarlampen
3. Geef de voorkeur aan elektronische spaarlampen van topkwaliteit
5. Zonlicht is gratis. Probeer het maximaal binnen te halen door de ramen vrij te houden. Plaats dus geen grote voorwerpen voor het raam of op de vensterbanken
6. Richt je interieur in met heldere kleuren die veel licht weerkaatsen. Donkere kleuren slorpen het licht op en verlagen het rendement van je verlichting
7. De zuinigste lamp is een lamp die niet brandt. De laatste doet dus altijd het licht uit, ook al is het maar voor heel even. Het extra energieverbruik bij het aanschakelen is verwaarloosbaar ten opzichte van de besparing, die al na enkele minuten wordt bereikt, als je de lamp uitschakelt. Dus ook wanneer je een ruimte voor korte tijd verlaat: licht uit!

Wassen en afwassen

1. Wacht liefst tot je voldoende was hebt voor een volle machine
2. Is je was niet erg vuil, sla dan de voorwas over of stel een lagere temperatuur in. Goed voor een besparing van 10 tot 20 procent.
3. Maak, indien aangewezen, gebruik van de spaartoets. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook 20 tot 40 liter water.
4. Gebruik je een droogkast, laat de was dan eerst goed droogzwieren in de wasmachine. Het wasgoed bevat dan veel minder vocht, zodat uw droogkast minder lang moet werken.
6. Zit het weer mee, hang de was dan buiten te drogen.
7. Spoel de vuile vaat niet eerst af, maar zet hem meteen in de vaatwasser. Dat spaart water en energie. Wacht liefst tot de machine vol zit, maar kies in elk geval het meest aangewezen programma.
8. ’s Nachts werken uw wasmachine, droogkast en vaatwasser voor minder dan de helft van de normale prijs als je over het tweevoudige uurtarief beschikt. Dan maak je immers gebruik van het standaard goedkope nachttarief.

Verwarming

1. Is er niemand thuis, dan hoeft de verwarming zeker niet op volle toeren te draaien. Ga je op reis, zet de verwarming dan uit of op een laag pitje. Zorg er wel voor dat de installatie niet bevriest.
2. Met een elektronische thermostaat kan je van alles en nog wat programmeren, zoals de gewenste dag- en nachttemperatuur of een speciaal vakantieprogramma. Lees de handleiding en maak zo goed mogelijk gebruik van de verschillende functies. In de kamers waar geen elektronisch thermostaat aanwezig is, plaats je thermostatische kranen.
3. In bestaande woningen kan je achter de radiatoren isolerende reflectiefolie kleven. Per radiator bespaart dit al snel 5 tot 10 % op warmteverlies van de radiator.
4. Indien je (ver)bouwt, kies dan voor een optimale isolatie en een energiezuinige verwarmingsinstallatie en profiteer zoveel mogelijk van de warmte van de zon. Geef de voorkeur aan superisolerende beglazing en oriënteer de kamers die je overdag gebruikt als het even kan op het zuiden.
5. Verwarm overdag enkel de kamers die je daadwerkelijk gebruikt.
6. Draai kranen van radiotoren en convectoren dicht als het raam openstaat.
7. Stel de temperatuur van de ketel manueel af op het seizoen indien je met een gesloten regeling werkt.
8. Maak in de winter gebruik van dikke overgordijnen of rolluiken om de koude buiten en de warmte binnen te houden.
9. Plaats geen meubels voor uw radiatoren en gebruik ze niet om de was op te drogen.
10. Maak de lamellen van uw convectoren regelmatig schoon.
11. Stof kan elke brander ontregelen. Schakel de brander uit als je in de stookplaats de vloer veegt.
12. Laat geen deuren openstaan, ook geen binnendeuren.
14. Voorkom koudebruggen en werk isolatie wind- en luchtdicht af.
15. Door meer te investeren in isolatie, moet je minder uitgeven aan verwarming.

Warm water

1. Voor een bad heb je zowat twee keer meer water nodig dan voor een douche. Door te douchen spaart een gezin met kinderen jaarlijks al snel 200 euro uit.
2. Een spaardouchekop verbruikt tot 50 % minder water dan een gewone douchekop. Toch verlies je geen enkel moment het comfort van een heerlijke douche en bespaar je heel wat op de energierekening.
3. Thermostatische mengkranen bieden niet alleen meer comfort, maar zijn ook zuiniger en – zeker voor de kleintjes – veiliger.

Bronnen: Centrum Duurzaam Bouwen - Infrax

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in