Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Verdere verschuiving van bouw- naar koopmarkt

Hoewel 2 op 3 Belgen verkiest een huis te bouwen, blijkt de financiële drempel te hoog om de droom te realiseren. Zo komen de meeste Belgen op de koop- en renovatiemarkt terecht. Zelfs een BTW-verlaging naar 12% is niet voldoende om de stap naar nieuwbouw te zetten. De aangekondigde E-peil verlaging voor nieuwbouw in 2016 is een bijkomende hindernis. Ook onrust en onzekerheid over fiscale steunmaatregelen en premies zijn belangrijke drempels om te bouwen, te kopen of te verbouwen. Toch blijft de Belg plannen maken om een woning te verwerven of zijn eigen woning te verbouwen. Dit blijkt uit het vijfde trendrapport van Woningen Blavier over de Belgische woningmarkt.
Het vijfde trendrapport van de woningmarkt van Woningen Blavier toont een verdere verschuiving van nieuwbouw naar kopen. Terwijl 1 op 2 Belgen met plannen aangeeft om binnen de 5 jaar een woning te kopen en eventueel te renoveren, heeft slechts 7% plannen om binnen diezelfde periode te bouwen. 42% zal de komende jaren zijn eigen woning verbouwen.
 
Ondanks de vele hindernissen blijft de Belg wel plannen maken om een eigen woning te verwerven. Ook jongeren die nog thuis wonen of op kot zitten, verwachten dat ze over 5 à 10 jaar een eigen woning kunnen kopen of bouwen. Hetzelfde verwachtingspatroon zien we bij de respondenten die nu een woning of appartement huren. 65% van hen verwacht om in minder dan 5 jaar een eigen woning te kunnen kopen of bouwen. Als belangrijkste redenen om te huren geven ze aan dat ze onvoldoende startkapitaal (69%) hebben, dat een woning kopen of bouwen voor hen te duur is (65%) of om te sparen in afwachting van een eigen woning (48%). Huren blijkt vooral een tussenstap naar kopen of bouwen en de meerderheid van de huurders (86%) vindt huren weggegooid geld.

Nieuwbouw voor velen te duur

Vooral bouwen wordt almaar moeilijker. De aangekondigde verlaging van het E-peil in 2016 en de almaar strengere regelgeving op gebied van energieprestaties maakt nieuwbouw nog duurder en voor almaar minder Belgen haalbaar. Voor 76% is nieuwbouw onbetaalbaar omdat het E-peil in 2016 nog verlaagt. Ook de dure bouwgronden zijn voor 78% een belangrijke hindernis. Toch zou 64% een woning bouwen indien ze de kans hadden. Opmerkelijk is dat zelfs een BTW-verlaging naar 12% voor 60% nog niet voldoende blijkt om toch voor nieuwbouw te kiezen.
Er is een groeiend verschil in betaalbaarheid van nieuwbouw versus aankoop van een oudere woning, hoewel nieuwbouw op lange termijn toch vaak voordeliger is. Oude – slecht geïsoleerde – woningen worden nog te vaak half gerenoveerd in plaats van ze te vervangen door nieuwbouw. Als de overheid de energie ambities wil halen voor het volledige woningenpark, dan is er nood aan een gelijklopende visie en beleid voor bestaande en nieuwe woningen,” aldus Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier.

Vraag naar steunmaatregelen blijft groot

De meerderheid pleit nog altijd voor nieuwe fiscale voordelen en premies voor renovaties (82%). Toch vraagt ook 37% steunmaatregelen voor de afbraak van oude huizen om plaats te maken voor nieuwbouw en 23% wil meer steunmaatregelen voor nieuwbouw op zich. Naast de bouwers (75%) ook een groot deel van de kopers (56%) voorstander van het afbreken van oude woningen voor nieuwbouw.
Verder wil men inspanningen voor energiezuinigheid beloond zien door voordelige tarieven voor woonleningen. 1 op 2 pleit voor goedkopere leningen voor nieuwbouw woningen omdat ze energie efficiënter zijn. En 78% wil dat banken rekening houden met de geraamde energiebesparing en meerwaarde van energiezuinige investeringen voor het toekennen van een hypothecaire lening.

Bron: Blavier

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in