Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Ventileren met systeem C, is kiezen voor gezond ventileren

Wie vandaag een huis (ver)bouwt, moet alles zo goed mogelijk luchtdicht maken. Dat wil zeggen dat alles perfect geïsoleerd moet worden en er geen kieren of naden te bespeuren mogen zijn. Op die manier wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt en dat heeft een positieve invloed op het E-peil van de woning.

Een goede evolutie, maar dat betekent ook dat een goed werkend ventilatiesysteem alleen maar aan belang wint. Ventileren is immers noodzakelijk om een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen. Voldoende verse lucht is immers onontbeerlijk, zeker als je weet dat we ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen!

Leven in een huis zonder gedegen ventilatiesysteem zou met de huidige regelgeving dan ook nefaste gevolgen hebben: een ongezond binnenklimaat door de hoeveelheid CO2 die we uitademen, de opeenstapeling van vocht in de keuken en badkamer met schimmels tot gevolg…

Hoe ventileren?

Er bestaande verschillende ventilatiesystemen, maar in de Belgische wetgeving staan enkele stappen omschreven die gevolgd moeten worden. De lucht moet de woning binnen komen via de zogenaamde ‘droge ruimtes’, zoals de woonkamer en de slaapkamer. Via doorstroomopeningen, denk aan een kier onder de deur, moet de lucht verder kunnen circuleren naar de ‘natte ruimtes’, zoals de keuken, badkamer en de toiletten. Daar wordt de vochtige en/of vervuilde lucht afgevoerd dankzij een stille en krachtige ventilator. 

Kiezen voor C of D?

In de praktijk komt de keuze vaak neer op een ventilatiesysteem volgens systeem C of D. Het grote verschil situeert zich in de toevoer van de lucht. Bij systeem C wordt de verse lucht rechtstreeks naar binnen gebracht via discrete ventilatieroosters (= natuurlijk), bij systeem D moeten er toevoerkanalen worden aangelegd, die een potentiële broeihaard vormen voor schimmels en bacteriën (= mechanisch).
 
De verse lucht komt rechtstreeks de woning binnen via de ventilatieroosters, die zowel in de gevel, op het kozijn of het glas geplaatst kunnen worden. Rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht volgens systeem C is de enige garantie op een gezond binnenklimaat, aangezien er geen complexe en potentieel vervuilende toevoerkanalen nodig zijn, die bovendien geluidsoverlast tot in de slaapkamer met zich mee kunnen brengen.

Een CO2-sensor in de droge ruimtes (zoals de leefruimte of de slaapkamer) houdt het binnenklimaat nauw in het oog en stuurt de ventilatie aan wanneer nodig. Een te hoge concentratie CO2 is immers ongezond en stapelt zich vooral op wanneer veel mensen in één en dezelfde ruimte aanwezig zijn. Een vochtsensor in de vochtige ruimtes (zoals de badkamer of de keuken) zorgt voor een efficiënte afvoer van vochtige en/of vervuilde lucht, zodat schimmels geen kans krijgen!

Dankzij deze intelligente sturing hoeft u niets te doen om te genieten van een gezond binnenklimaat!

Tekst: Duco Ventilation & Sun Control

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in