Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Sanitairspecialist: Beter geen rioolaansluiting in de kelder

Een tapkraantje met afvoer in de kelder kan handig zijn. Maar toch is zo een afvoer in de kelder absoluut te vermijden. Omdat bij hevige regenval of een ander rioleringsprobleem de kelder dreigt onder te lopen. Onze sanitairspecialist bij Van Marcke legt uit. 


Bij de aanleg van riolering voor de afvoer van afvalwater in huis moet je ook denken aan de juiste aansluiting op de openbare riolering. Dat is namelijk bij wet geregeld, om zo het risico op onder water gelopen kelders te vermijden. Zo mag het aansluitpunt op de riolering in je woning niet lager dan 50 cm onder het straatniveau liggen.


Geen douche of toilet in de kelder

Het is handig om in een ondergrondse kelder een wasbakje met stromend water te hebben, zeker als je de kelder gebruikt om er te klussen en te knutselen. En een douche in de buurt van de verwarmingsketel is ook nog zo gek nog niet. Toch raden we deze sanitaire installaties onder de grond af.

Vinden we ook minder geschikt in de (ondergrondse) kelder: toilet, garage, het deksel van de regenwaterput die lager dan 50 cm onder het straatniveau ligt, een pompputje … Al deze dingen verhogen de kans dat de kelder vroeg of laat onder water staat als er zich een hevige regenbui voordoet of als er problemen zijn met de riolering.


Standaardhoogte van de afvoeraansluiting

Voor de aansluiting van de afvoer let je best ook op volgende dingen:

  • Het vloerpeil van het huis is minstens 20 cm hoger dan de straat.
  • De afvoeren van afvalwater en regenwater kunnen dan in een lichte helling gemakkelijk aansluiten op de gescheiden hoofdriolering in de straat, zonder risico op wateroverlast of geurhinder.
  • De aansluiting wordt door de rioolbeheerder gemaakt, op een standaarddiepte tussen 50 cm en 1,3 meter.



Meer info
Van Marcke


Lees ook: Sanitairspecialist: Welke materialen voor de waterleiding?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in