Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender september

"’t Is weer voorbij die mooie zomer...". De rest van het lied bespaar ik je, want deze maand kun je je vrije tijd gebruiken om opnieuw de handen uit de mouwen te steken. Net omdat de zomer achter de rug is, vraagt de woning voorbereiding voor de koelere avonden en eventuele herfststormen.

Gebouwschil

  • Dak controleren op loszittende of ontbrekende delen

    Een storm de afgelopen zomer, een vogel of kat die het dak bezocht,… Van alles kan de oorzaak zijn voor een verschoven of gebarsten dakpan of lei. Controleer de dakbedekking en randbekleding grondig. Een kleine fout kan al oorzaak zijn voor lekkage. Herstel eventuele gebreken dus zo snel mogelijk.
     
  • Rieten dak mosvrij maken

    Een rieten dak is duur om te vervangen. Een goede verzorging voorkomt slijtage. Verwijder daarom mos en behandel het riet eventueel tegen mosgroei. Stop gaten in de rietbedekking ook dicht.

Technieken

  • Controleer binnenkranen

    Loop langs alle binnenkranen in de woning en controleer alle bewegende onderdelen van deze kranen. Wanneer er teveel speling op zit, kan lekkage ontstaan. Kranen die niet meer vast op hun voetstuk zitten, kunnen schade veroorzaken aan wastafel of aanrecht.
  • Vul de verwarmingsketel bij

    Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel even na, wanneer hij minder aangeeft dan de minimale druk die de handleiding voorschrift, vult u het systeem opnieuw bij.
  • Filter ventilatie reinigen

    Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan. Lees meer in Onderhoud van de ventilatie.
  • Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen

    Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt voor het hergebruik van regenwater, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig. Lees meer in Filters en pompen voor regenwaterhergebruik.
  • (Centrale) stofzuiger reinigen

    Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken. Werk je met een centraal stofzuigersysteem, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.
  • Toiletten

    Controleer de toiletten op stabiliteit en lekkage. Wanneer het toilet los staat, controleer dan de schroeven. Draai ze bij, of vervang ze indien nodig. Vervang bij lekkage de nodige dichtingsringen. Die zijn gemakkelijk te vinden in de vakhandel.

Interieur

  • Onderhoud gashaard

    Met de koele avonden in aantocht wilt u ongetwijfeld de haard opnieuw gebruiken. Heeft u een gashaard, dan is onderhoud raadzaam om de levensduur van het toestel en een veilige werking te verzekeren.

Rond de woning

  • Zaai een nieuw gazon in

    Na april is september de tweede voorkeurperiode op het jaar om gras te zaaien. Kijk even naar onze tips om het gazon aan te leggen.
  • Verzamel rijpe bloemenzaden

    Houd je van wat groene-vingers-werk en wil je volgend jaar opnieuw van een bloemenpracht in de tuin genieten? Verzamel dan nu rijpe bloemenzaden. Kies zaaddozen die mooi bruin zijn en nog niet open. Laat de dozen een paar weken drogen en open ze daarna. Vang de zaden op en bewaar ze op een droge en vorstvrije plaats.
  • Plant sneeuwklokjes, krokussen en narcissen

    Wil je in het voorjaar al genieten van vroegbloeiers zoals sneeuwklokjes of krokussen, plant ze dan nu al. Reken op 50 à 100 bollen per vierkante meter.

    Meer weten over het winterklaar maken van je tuin? Lees ook: Is een winteronderhoud van de tuin echt zo belangrijk?

Onderhoud je woning doordacht

Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Auteur: Tim Vanhove

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in