Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Nieuwe lucht door een ventilatieplan

Een paar jaren geleden verscheen op Habitos.be een artikel over ventilatieplannen voor woningventilatie. Vanaf 2016 zal een voorontwerp voor een ventilatiesysteem gemaakt moeten worden en zal dit voor meer kwaliteit van deze systemen moeten zorgen. Afspraken over welke symbolen gebruikt moeten worden, blijken niet vanzelfsprekend. Gelukkig is men het over een aantal zaken wel al (min of meer) eens.

Symbolen waarover geen of weinig opmerkingen zijn

Doorboringen en verticale kanalen

Voor een doorboring of een verticaal (rond) kanaal wordt een cirkel getekend met daarin een punt of een kruis. Het punt en het kruis geven de richting van de luchtstroom aan. Een punt geeft aan dat de luchtstroom uit het blad (van het plan) komt terwijl een kruis aangeeft dat de luchtstroom het blad in gaat. Je kan dit het eenvoudigst voorstellen met een pijl met veertjes aan de staart. Als de pijl naar je toe komt, zie je vooral de punt. Als de pijl van je weg gaat, zie je de veertjes aan de achterkant van de pijl. Voor een doorboring en voor een verticaal kanaal wordt hetzelfde symbool gebruikt.

Pijlen op een plan

Verschillende onderdelen krijgen op een plan een pijl. In een kanaal wordt een pijl getekend om de richting van de luchtstroom aan te geven. De afvoer van het ventilatietoestel naar buiten en de aanvoer van verse lucht naar een ventilatietoestel is een grote pijl. Deze laatste twee hebben bovendien een vastgelegde kleur. Afvoer naar buiten wordt bruin gekleurd, terwijl verse buitenlucht groen is. De groene kleur is ook terug te vinden in de pijl van een raamrooster. De pijl bij het debiet aan een binnendeur wordt grijs getekend.

Geluidsdemper

Een geluidsdemper die horizontaal geplaatst wordt, zal als rechthoek met schotten getekend worden. Als de geluidsdemper verticaal geplaatst wordt, dan worden 2 cirkels in elkaar getekend met daartussen 3 verbindingslijnen. Een filterbox die geen deel uitmaakt van een ventilatietoestel, wordt getekend als een rechthoek met een driehoekje aan 1 kant. Dit driehoekje geeft ook de luchtstroom aan door de filter.

Tekst op een plan

Afmetingen van kanalen

Liefst wordt er niet te veel tekst op een plan gezet. Een aantal zaken moeten echter steeds in tekst omschreven worden. Een van de stukjes tekst die zeker vermeld moeten worden zijn de afmetingen van kanalen. Als het gaat om ronde kanalen, dan wordt een diameter opgegeven. Als het gaat over rechthoekige kanalen, dan wordt de breedte en de hoogte opgegeven. Voor platovalen kanalen is geen specifieke afspraak gemaakt, maar dit kan ook met breedte en hoogte opgegeven worden.
 Soms zal het interessanter zijn om bij de kanalen op het plan steeds een code te gebruiken zoals bijvoorbeeld UF+63 wat dan kan betekenen Uniflex+ diameter 63. Hierover zijn er in de werkgroepen van het WTCB en VEA nog geen afspraken gemaakt.

Verduidelijkingen

Soms is het niet onmiddellijk duidelijk aan de hand van de tekening waar een kanaal of onderdeel zich precies bevindt. Er is heel veel te begrijpen met bijvoorbeeld een stukje tekst zoals ‘in chape” of “tegen wand te plaatsen”. Deze verduidelijkingen zijn niet vereist, maar elke installateur die een plan voorgeschoteld krijgt met verduidelijkingen, zal met een glimlach denken “dat is logisch”.

Debieten

Voor een raamrooster, maar ook voor een deur (rooster in deur of spleet onder deur) of een ventiel is er een minimaal debiet. Dit vereiste debiet wordt bij deze onderdelen geschreven in de eenheid m³/h.

Werk in uitvoering

Zoals je al kan lezen is er nog geen sectorbrede overeenkomst over de te gebruiken werkwijze voor het maken van een ventilatieplan voor een woning. Er zijn wel al een paar stappen in de goede richting. Hou er bij het gebruik van de bovenstaande symbolen rekening mee dat ze de status “voorlopig” hebben en nog kunnen veranderen. 

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 15 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in