Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Nieuw aan de gevel

Ook materialen voor de constructie van een gevel zijn onderhevig aan mode, trends en nieuwe technieken. De tijd dat er alleen maar keuze was uit baksteen en baksteen, is voorbij. Bakstenen muurelementen met isolatie, isolerende glasstenen, kant-en-klare muurdelen… De fabrikanten van gevelmaterialen hebben met het oog op Batibouw 2010 weer heel wat nieuws in petto. Een vooruitblik.

Steen en isolatie in één

Met de E-Brick lanceert Vanderanden een handvormgevelsteen mét isolatie. E-Brick-panelen zijn kant-en-klaar en bestaan uit een laag isolatiemateriaal, wind- en waterdicht afgeschermd met een laag geëxtrudeerd schuim, afgewerkt met handvormsteenstrips. De panelen zijn beschikbaar in verschillende diktes en ook combineerbaar met harde isolatieplaten, voor elke gewenste isolatiewaarde.
Voor de liefhebbers van een verlijmde gevel is er de vorig jaar gelanceerde Zero. Deze steen hoef je niet te verlijmen om toch het effect van een verlijmde gevel te bekomen. De metselaar kan gewoon met truweel en normale mortelspecie aan de slag, omdat de steen bovenaan een grotere uitsparing heeft waarin de mortelspecie komt. De voegdikte wordt zo herleid tot 4mm.
De Limburgse steenfabrikant breidde ook het kleurenassortiment voor zijn bakstenen Vormbak en Wasserstrich verder uit, waardoor je nu nog meer keuze hebt.

Meer info: Vandersanden en E-brick

Glazen gevel

Veel glas in een woning is mooi, het zorgt voor licht in huis en een uitzicht op de tuin bijvoorbeeld. Maar doorheen glas gaat toch heel wat warmte verloren. Veel glas kan op de zonkant van het huis voor oververhitting zorgen. En bovendien voel je in de winter heel wat koudestraling als je vlakbij het raam staat. Met drievoudig glas is dat binnenkort allemaal verleden tijd. Zo heeft Saint-Gobain Glass twee soorten drievoudig glas. De eerste, Climatop Ultra-N, is geschikt voor lage-energiewoningen en bevat een argonvulling en speciale coatings die de warmte binnenhouden. Een nog beter isolerend resultaat haalt het Climatop Max glas, dat de zonne-energie maximaal binnen laat vallen door de hoge helderheid van het glas. Dit glas is uiterst geschikt voor passiefhuizen. Ook hier zijn de ruimtes tussen de glasplaten gevuld met argongas en zijn de platen zelf behandeld met een warmtereflecterende coating. Met de Bioclean coating op de buitenkant van deze drievoudige beglazing belooft Saint-Gobain ook dat de ramen zichzelf dankzij regen en wind reinigen. Let bij je glas- en raamkeuze ook op de afstandhouders tussen de glasplaten. Kies hier liever voor warm-edge dan voor aluminium, voor een verbeterde isolatiewaarde.

Meer info: Saint-Gobain Glass

Gemakkelijk ‘verlijmen’

De Saegher CRH Clay Solutions biedt zijn meeste handvormstenen en zijn wasserstrich-stenen nu ook aan als U-steen. Dit gloednieuw formaat, een eigen uitvinding van De Saegher, koppelt de traditionele verwerkingsmethode met gewone metselmortel aan het uitzicht van een verlijmde gevel. De U-steen laat zich als een gewone baksteen verwerken, maar de gevel lijkt verlijmd. Bovendien heeft het werken met deze steen als voordeel dat de muur stabieler is, dat er geen mortelresten in de spouw terechtkomen en dat er normale gevelwapeningen gebruikt kunnen worden. De U-steen heeft zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een smalle rand van 10 tot 15 mm. Aan de koppen is er geen rand waardoor je een doorlopende platte frog (inham) krijgt die afgeschermd wordt door de opranden aan de voor- en achterzijde. In de frog kan op traditionele wijze de metselmortel uitgesmeerd worden. De mortellaag heeft een dikte van ongeveer 1 cm maar door de dieperliggende frog krijg je een zichtbare voegdikte van 3 tot 5 mm.

Meer info: De Saegher

Glasstenen

Val je voor de mozaïek look van een wand in glasbouwstenen, dan is er nu goed nieuws. Er bestaan sinds kort glasbouwstenen met een u-waarde van 1,5 W/m²K, die dus meer isolerend zijn dan hun voorgangers. De Energy Saving glasbouwsteen, verdeeld door Verhaert & co, bevat in het midden een strook hoogrendementsglas. De ruimtes tussen die strook en de twee helften van de glasbouwsteen zijn dan nog eens gevuld met Argongas, wat de isolatie van het glas bevordert. Op die manier is de thermische brug tussen de twee zijkanten van de steen onderbroken en werkt de ‘glasdal’ niet meer als koudeknoop.

Meer info: Verhaert & Co.

Kant-en-klare muren

Met zijn Wall Systems levert Wienerberger voortaan kant-en-klare, op maat gemaakte keramische gevelelementen met Terca en Desimpel gevelstenen. Deze kant-en-klare muren zorgen voor een betere planning en kostenbeheersing, een perfecte afwerkingskwaliteit en een hogere ergonomie op de werkvloer. Bovendien garandeert dit systeem een hoge verwerkingssnelheid en een korte bouwtijd. Net zoals de binnenmuurelementen van Porotherm Wall Systems, zijn de gevelelementen verkrijgbaar in tal van vormen en maten, naargelang het project. De gevelelementen hebben een maximale afmeting van 400 x 150 cm. De maat van de gekozen Terca of Desimpel gevelsteen geldt als basis voor het uittekenen van de gevels, waarbij raam- en deuropeningen en achterliggende betonstructuren in rekening gebracht worden. De mogelijkheden van Terca Wall Systems zijn quasi onbeperkt: rollagen, kleurencombinaties, topgevels, terugliggend metselwerk, doorvoeren, … vormen dan ook geen enkel probleem.

Meer info: Wienerberger-Terca-De Simpel

Natuursteen

Bouwen met natuursteen lijkt een techniek uit het verleden: toen mochten muren nog dik zijn en kon de burgerij uitpakken met herenhuizen uit leisteen, met dorpels, venster- en deurranden uit blauwe steen. Beltrami maakt het vandaag de dag ook mogelijk te bouwen met natuursteen. Het baanbrekende voordeel van de Beltralinea Stoneskin is het feit dat de strips geleverd worden in plakketvorm; hierdoor is de plaatsing eenvoudig en betaalbaar. Stoneskin gevelstenen zijn gemaakt van de ‘huid van natuursteen'. De korst- of randplaten worden in fijne reepjes gesneden van ongeveer 1,5 tot 3 cm dik, verzameld in een plakkaat van 60 bij 15 cm en aan elkaar gezet met polyesterhars. Het resultaat is een zeer eenvoudig te plaatsen natuursteenelement dat kan gebruikt worden voor wandbekleding, zowel binnen als buiten. Beltrami kan de Stoneskin leveren in 6 verschillende uitvoeringen van Chinese graniet, leisteen en basalt. Het voordeel van deze ‘schil’ van natuursteen is dat het materiaal zich ook leent voor een dunnere wandopbouw, met veel plaats voor isolatie. Dat maakt Stoneskin ook geschikt voor gevelrenovaties.

Meer info: Beltrami 

Zink

Gewalst zink is een metaal dat tijdens de productie een lagere belasting van het milieu veroorzaakt dan andere metalen. Er komen haast geen broeikasgassen vrij en weining CO2. Bovendien is zink tot 100% recycleerbaar. Het materiaal laat zich gemakkelijk plooien, profileren en solderen, waardoor het een ideaal materiaal is om gevels mee te bekleden. VM Zinc heeft een breed assortiment aan zinken gevelbekleding in zijn gamma: met staande naad, geprofileerde platen, cassettes, panelen of aan te haken profielen. Het is een licht materiaal, waardoor het geplaatst kan worden op een houten onderstructuur en daardoor zeer geschikt is voor woningen met een lichte fundering. Zink laat ook toe te werken met een doorgedreven isolatie zonder aan ruimte te moeten inboeten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in