Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Mechanische ventilatie moet ook regelmatig gereinigd worden

Je woning poets je regelmatig, maar ook de technische installaties vragen om onderhoud om de woning gezond en proper te houden. Voor de mechanische ventilatie is dat niet anders. En een goed onderhoud van de mechanische ventilatie betekent meer dan het regelmatig verversen van de filters. Ook de kanalen, de ventielen en de warmtewisselaar vragen om aandacht. Seppe Thys van Hamster Cleaning geeft tekst en uitleg.
Ventileren is verplicht in nieuwbouwwoningen die een vergunning kregen afgeleverd sinds 1 januari 2006. Dat betekent dat er intussen in Vlaanderen al heel wat ventilatiesystemen zijn geïnstalleerd. Een deel daarvan zijn mechanische ventilatiesystemen (systeem D). De verse en vervuilde lucht wordt er via een kanalennet aan- en afgevoerd door een ventilatie-unit. Zowel de unit als het kanalennet raken na verloop van tijd vervuild door de stofdeeltjes die in de aan- én afgevoerde lucht aanwezig zijn. Het bewijs daarvan zijn de filters die frequent vervangen dienen te worden. De filters houden echter niet al het vuil tegen. Die vuildeeltjes in de aangevoerde lucht zetten zich af in de aanvoerkanalen. Stof, vet- en andere luchtvervuiling in de woning zetten zich vast in de afvoerkanalen voor ze de filter in de ventilatie-unit bereiken. Afhankelijk van de buitenomgeving en de manier waarop de woning wordt gebruikt, kan die vuilafzetting al dan niet ernstige vormen aannemen. Wil je ervoor zorgen dat de ventilatie-unit gezonde lucht blijft aanvoeren, dan is het nodig de kanalen en unit frequent te reinigen.

Aanpak reiniging

Het reinigen van het ventilatiesysteem gebeurt in verschillende stappen. Enerzijds is er de unit zelf, anderzijds zijn er de ventilatiekanalen. De unit bestaat uit verschillende bestanddelen: de behuizing, de motoren, de filters en de warmtewisselaar. Bij de onderhoudsbeurt worden de filters vervangen en krijgen de andere onderdelen een reinigingsbeurt met zeepsop. De installatie wordt hiervoor volledig gedemonteerd.
Voor de unit gepoetst wordt, worden eerst de kanalen gereinigd. Daarvoor zijn twee handelingen nodig:
 
  1. Borstelen
    De vuildeeltjes die zich in de kanalen hebben vastgezet, moeten losgemaakt worden. Dat gebeurt met een borstel waarvan de grootte is afgestemd op de diameter van het kanalennet. Via de ventielen – en eventueel extra te maken openingen in het leidingennet – wordt de borstel door de kanalen gevoerd. Door de draaiende beweging van de borstel komen vuildelen los.
  2. Extractie
    Een zware ventilator zorgt ervoor dat de vuildeeltjes uit het kanalennet worden gezogen.

Afhankelijk van het gebruikte toestel kunnen deze acties in één apparaat gecombineerd zijn of niet. Wanneer de borstel en ventilator afzonderlijk zijn, wordt de ventilator in de buurt van de ventilatie-unit op het kanalennet aangesloten en wordt vanaf de ventielen in de richting van de ventilator gewerkt.

Dagje werk

Heeft uw volledige installatie een onderhoudsbeurt nodig, dan moet u rekenen op een kleine dag werk. Voor de kostprijs moet u rekenen op zo’n 500 euro. Volstaat het reinigen van het kanalennet, dan is de onderhoudsspecialist ongeveer een halve dag bezig (uitgaande van een doorsnee woning). De factuur zal dan rond de 300 euro schommelen.
Nog goed om weten: wanneer u een aardwarmtewisselaar heeft, kan u die ook laten reinigen via de ventilatormethode.
 
Meer info: Hamster Cleaning

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in