Financiele aspecten

Is jouw stormschade verzekerd?

Het zware zomerse onweer dat donderdag het land teisterde, heeft ongetwijfeld heel wat schade aangericht. Bent jij verzekerd als jouw huis of wagen schade heeft opgelopen?


Donderdagavond raasde een zware zomerse storm door het hele land. Het muziekfestival Pukkelpop werd het zwaarst getroffen, waar het onweer 5 levens eiste. Maar ook elders in het land liet de felle regen, die gepaard ging met hevige rukwinden, zijn sporen achter. De avondspits draaide volledig in de soep: snel- en ringwegen kwamen blank te staan en moesten (gedeeltelijk) worden afgesloten, tunnels liepen onder water en het treinverkeer ondervond grote hinder. Door de hevige regenval moesten verschillende gemeentes het gemeentelijk rampenplan afkondigen. In heel wat woningen kwamen kelders onder water te staan en stukken daken en dakgoten waaiden weg.

Een volledige inventaris opmaken van de totale schade zal nog enkele dagen in beslag nemen. Wauthier Robyns, woordvoerder bij de sectorvereniging Assuralia, meent wel al te kunnen stellen dat het zware zomerse onweer minder materiële schade aan gebouwen en inboedel heeft aangericht dan de storm van 14 juli 2010. “Toen waren er 45.831 schadedossiers, met een gemiddelde schade van 3.092 euro. Samen goed voor een totaal van 141,7 miljoen euro.”


Wat als u schade heeft opgelopen?

Heeft u schade aan uw woning geleden en heeft u een brandverzekering, dan kunt u gerust zijn. Sinds maart 2007 is iedereen die een brandverzekering heeft, ook automatisch verzekerd tegen schade als gevolg van wateroverlast. De brandverzekering draagt ook bij in geval van stormschade. Het moet dan gaan om een van deze onderstaande gevallen.


1. Schade in huis

Stormen (met rukwinden) of onweders kunnen veel schade veroorzaken, zowel buitenshuis als in huis. Voor de verzekeraar maakt het wel uit wat waar beschadigd raakte én op welke manier dat gebeurde. Storm, hagel of blikseminslag: de brandpolis dekt normaal de schade, ook als er geen brand van gekomen is. Sinds 1995 dekt elke brandpolis verplicht ook stormschade.


2. Schade buitenshuis

In principe is alles wat zich buitenshuis bevindt, niet verzekerd door de brandpolis. Achterliggende redenering is dat u als goede huisvader maar moet voorzien dat bij stormweer het tuinmeubilair zal gaan vliegen en dat u het bijtijds moet binnenzetten. Als de storm echter onverwacht is, stellen verzekeraars zich over het algemeen soepeler op. Dat heeft ook te maken met klantenbinding.


3. Schade bij de buren

Als na de storm blijkt dat uw rondvliegend tuinmeubilair een raam heeft ingeslagen bij de buren, dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid de schade. Als uw tuinmeubilair uw eigen ruiten ingegooid heeft, moet u de schade in principe zelf vergoeden.


Wat is verzekerd?

Het spreekt voor zich dat de schade die rechtstreeks door de verzekerde goederen wordt veroorzaakt, gedekt is. Maar de dekking is ruimer. Ook schade door een brand of ontploffing als gevolg van het onweer wordt vergoed.

Ook de opruimings- en afbraakkosten nodig voor het heropbouwen zijn gedekt. Als de woning onbewoonbaar is geworden, worden de huisvestingskosten tot drie maanden na het schadegeval vergoed. Neemt u maatregelen om een schadegeval te voorkomen of om de gevolgen ervan te voorkomen of te beperken, dan zijn ook die verzekerd. Het doet er niet toe of die maatregelen al dan niet resultaat hebben opgeleverd.


Wat moet u doen?

Hebt u schade opgelopen door het onweer, neem dan zeker foto's. Contacteer zo snel mogelijk uw makelaar of uw verzekeringsmaatschappij. Die zal binnen de 3 dagen een expert sturen die de schade zal opmeten. Zorg ervoor dat u facturen kunt voorleggen van de toestellen die stuk zijn, zoals van het salon of de ijskast. Hebt u geen facturen, dan kunt u al een indicatie geven door op te zoeken wat die toestellen momenteel in de winkel kosten.

Naar aanleiding van de overstromingen in november 2010 hebben de verzekeraars op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken een checklist opgesteld. Die moet slachtoffers helpen een vergoeding te krijgen voor de geleden schade.


Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in