Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Het dakgebinte: geprefabriceerd of traditioneel ?

Ook al zijn ze nog maar enkele decennia op de markt, toch genieten de geprefabriceerde dakgebintes een groot succes. Het traditionele gebinte is dankzij de vooruitgang van de techniek sterk gemoderniseerd en heeft zeker nog niet afgedaan.
Het dakgebinte is zowel bij nieuwbouw als renovatie een essentieel onderdeel van het gebouw omdat het gebinte het dak ondersteunt. Het maakt integraal deel uit van de gebouwstructuur.

Het gebinte kan ook een esthetische rol spelen. En om de keuze nog wat moeilijker te maken: het gebinte bestaat in verschillende materialen en types. We maken een onderscheid tussen het traditionele gebinte en het geprefabriceerde gebinte. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen.

Maar welke oplossing kiest u best in functie van uw project of budget? Enkele tips …

Het traditionele gebinte

Zoals zijn naam het al laat vermoeden, het traditionele gebinte is gebaseerd op oude en bewezen technieken. Dit type gebinte wint opnieuw aan populariteit dankzij moderne technieken zoals de CNC-machines om de onderdelen te zagen en de software om de structuren te ontwerpen en berekenen met de computer.

Het traditionele gebinte werd gewoonlijk samengesteld uit balken en kepers en is gekend om zijn duurzaamheid en robuustheid. Het gebinte is tegelijkertijd mooi en is aan past zich aan veel projecttypes aan. Het grootste voordeel van het gebinte is de mogelijkheid om er een zolderruimte onder in te richten. Zowel bij nieuwbouw als renovatie geeft het gebinte een grote flexibiliteit aan de woning. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk nieuwe kamers in te richten onder de dakkap zonder daarvoor ingrijpende werken uit te moeten voeren.

Er zijn dus voldoende redenen om voor het klassieke dakgebinte te kiezen, op voorwaarde tenminste dat je een voldoende ruim budget hebt. Dit type dakstructuur is immers duur, onder meer omdat het zo arbeidsintensief is. De lange montagetijd is ook een factor die u in overweging moet nemen wanneer u kiest voor een klassiek gebinte. Hoewel het moeilijk is om de bouwtijd in te korten, is er wel een mogelijkheid om op de bouwkost te besparen door te kiezen voor een zelfbouwkit. Dit soort kit biedt beperkte keuzes in de dakvorm en vereist wel enige handigheid, maar het financiële voordeel is wel gevoelig. Je vindt al kits van 50 euro per vierkante meter, al is het veiliger te rekenen tussen 70 en 110 euro per vierkante meter voor een traditioneel gebinte.

Het geprefabriceerde gebinte

De geprefabriceerde - of industriële - structuur komt uit de Verenigde Staten waar ze in de jaren ‘50 werd uitgevonden. In tegenstelling tot de traditionele structuur is ze geprefabriceerd in een fabriek of atelier. Hierdoor wordt de montagetijd op de werf aanzienlijk korter. De geprefabriceerde delen of spanten bestaan uit stukken hout die met metalen klemmen aan elkaar gemonteerd zijn. Deze spanten worden om de 40cm geplaatst om zo de dakconstructie te vormen. Het eindresultaat is minder esthetisch dan het traditionele gebinte, maar het is wel sterker en lichter. De geprefabriceerde spanten worden doorgaans uit hout gemaakt, al bestaan er ook varianten in metaal, zowel in warmgewalst als koudgewalst staal.

De belangrijkste beperking van de geprefabriceerde gebintes is de beperktere mogelijkheid om zolderkamers te creëren. Dit omdat de spanten een belangrijk deel van de ruimte onder het dak in beslag nemen. Het is wel mogelijk om de nodige ruimte voor kamers te creëren met een aangepaste draagstructuur. Maar dat laat zich voelen in de kostprijs, en dat is nu net de troef van het geprefabriceerde gebinte. Dankzij de gemakkelijke montage en het feit dat dit minder mankracht vergt, is het geprefabriceerde gebinte minder duur dan een traditioneel. Je moet rekenen op 50 à 70 euro per vierkante meter. Dankzij de industriële productiewijze is de kostprijs ook gekend van bij de offerte. Het is weinig waarschijnlijk dat hier nog iets aan wijzigt tijdens de uitvoering. Een laatste troef is het isolatiegemak van een geprefabriceerde structuur. En net dat maakt dat dit gebinte snel aan populariteit wint, zowel in nieuwbouw als bij renovaties.

Auteur: Marie-Eve Rebts – juni 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in