Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

CE-markering buitenschrijnwerk: gedaan met grote ramen?

Vanaf 2010 moeten ramen en deuren in België een CE-markering krijgen. Wat houdt deze markering in voor ons, bouwers en verbouwers? En mogen we dan nog wel grote raampartijen in onze zuidgevel steken? We vroegen het aan Willy Houben, product manager bij Sapa, producent van aluminium raamprofielen.

Europees keurmerk

De CE-markering is een Europees keurmerk dat aanduidt dat het productieproces van een product op een gestandaardiseerde manier gebeurt, die door Europa is goedgekeurd. Je kan het CE-logo bijvoorbeeld terugvinden op het etiket van bijvoorbeeld kleding of speelgoed. “Normaal gezien zou die CE-keuring dit jaar ook van toepassing zijn op ramen en deuren, maar na protest van de sector is die maatregel uitgesteld tot februari 2010”, licht Willy Houben van Sapa toe.

“Het CE-label is eigenlijk de technische harmonisatie van een product inzake veiligheid, dus geen kwaliteitslabel. In theorie zou je ramen en deuren met een CE-label uit België perfect moeten kunnen vergelijken met dezelfde types uit Spanje. In de praktijk werkt het niet helemaal op die manier, omdat elk land nog bijkomende keuringseisen kan opleggen.”

Kenmerken

Het CE-label voor ramen en deuren is dus een soort paspoort voor types van schrijnwerk, dat een reeks tests (ITT of initiële typetest) heeft ondergaan en waarbij de producent een standaard productieproces in acht neemt. De exacte Europese norm is de EN 14351-1, die vanaf 1 februari 2010 in de Belgische norm NBN-EN 14351-1 van kracht wordt.

Vanaf dan moeten ramen en deuren, aangeboden op de Belgische markt, voldoen aan prestatiewaarden voor een hele reeks technische kenmerken, waaronder waterdichtheid, weerstand tegen windbelasting, veiligheid, akoestiek, thermische doorlatendheid, luchtdichtheid, enz.

Afwijking

“De CE-markering is geenszins een kwaliteitslabel”, legt Willy Houben verder uit. “Voor de consument heeft dit label enkel een papieren meerwaarde. Je kunt er vanuit gaan dat het productieproces gestandaardiseerd verloopt en dat de standaard producten een bepaalde weerstand tegen wind, regen, gevaarlijke stoffen, … hebben. Zo’n markering duidt ook de traceerbaarheid van een product aan. Maar vraag je afwijkende maten, bijvoorbeeld extra grote ramen of een glazen gevel voor een groot gebouw, dan is de kans groot dat de CE-markering ontbreekt. Louter omdat zulke afwijkende maten geen ITT’s hebben ondergaan, juist vanwege die grote afwijking in maten.”

Classificatie

Betekent dit dan ook dat vanaf volgend jaar glazen gevels of erg grote ramen en deuren niet meer mogen? “Neen. De CE-markering is wel verplicht vanaf 2010 maar afwijkingen blijven mogelijk. De architect en de bouwheer zullen hiervan geen nadeel ondervinden. De producenten van ramen en deuren – de kleintjes meer dan de groten – zullen extra administratieve inspanningen moeten doen om die CE-markering te kunnen doorvoeren. En de consument krijgt op de offerte of factuur het label te zien. Op zo’n offerte zul je ook kunnen zien welke classificatie de gekozen ramen of deuren hebben.

Die code, bijvoorbeeld I4 of E5 (I staat voor intern/binnen en E voor extern/buiten), duidt dan aan welke test het product ondergaan heeft. Bijvoorbeeld aan welke winddruk het zeker weerstand kan bieden. Zodat je zou kunnen vergelijken met producten uit andere landen. Want dat principe van vrij verkeer van goederen, dat geldt voor Europa, ligt eigenlijk aan de basis van die CE-markering.”

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in